VEŠTAK LAŽIRAO NALAZ O SMRTI DEVOJKE: Sve nelogičnosti na suđenju sinu Željka Mitrovića
Foto: Dragan Kadi

Tužilaštvo traži novo veštačenje

VEŠTAK LAŽIRAO NALAZ O SMRTI DEVOJKE: Sve nelogičnosti na suđenju sinu Željka Mitrovića

Crna Hronika -
Branimir Aleksandrić na osnovu nepostojećih povreda utvrdio da je Andrea Bojanić pretrčavala ulicu. Veštak naveo da je povredila potkolenicu, dok u nalazu sa obdukcije piše da je reč o podlaktici, što je ključno za utvrđivanje kako je tačno stradala, tvrdi tužiteljka Božović

BEOGRAD - Branimir Aleksandrić, sudski veštak, penzionisani direktor Instituta za sudsku medicinu, izmislio je povrede pokojne Andre Bojanić (17), na osnovu kojih je zaključio da je devojka, koju je na pešačkom prelazu BMW usmrtio Aleksandar Mitrović (22), sin vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića, pretrčavala ulicu!Ovo je juče pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu izjavila Milena Božović, zamenica prvog osnovnog tužioca, i navela da se povrede na osnovu kojih je Aleksandrić dao nalaz i mišljenje ne pominju u obdukcionom zapisniku, niti se vide u foto-dokumentaciji.- Integritet veštaka je doveden u sumnju i medicinsko veštačenje koje postoji u spisima predmeta je kompletno ništavo. Ono što je u njegovom nalazu potkolenica - u obdukcionom zapisniku je podlaktica. I na fotografijama se vidi da povreda koje Aleksandrić navodi nema - rekla je Božovićeva. Navela je da je neophodno da sud naloži novo veštačenje.- Veštaci su nalaz i mišljenje dali na osnovu povreda koje nisu povrede Andree Bojanić. Kako se celokupan nalaz i mišljenje baziraju na povredama koje ne postoje, tužilaštvo predlaže da se ovaj nalaz ceni kao ništavan jer su upravo na osnovu njega utvrđeni brzina kretanja, kao i uzrok saobraćajne nesreće - rekla je ona.Aleksandar Mitrović, podsetimo, optužen je da je 18. jula 2013. u Ustaničkoj ulici, vozeći brzinom od oko 81 kilometar na sat, naleteo na devojku koja je pretrčavala ulicu preko pešačkog prelaza, u trenutku kada je za automobile bilo zeleno svetlo na semaforu. Od siline udara devojka je preletela 29 metara i pala na kolovoz, a Mitrović je nastavio vožnju svojim džipom.Tužiteljka Božović je rekla i da je nesvakidašnje da komisiju veštaka sa kojima će raditi nalaz odabere sam Aleksandrić.- Sud je naredbom za veštačenje kao predsednika komisije odabrao Aleksandrića i dao mu pravo da sam odabere tim, odnosno još dva veštaka saobraćajne struke - ukazala je na još jednu nelogičnosti koja prati tok postupka.Trojica advokata koji brane Aleksandra Mitrovića burno su reagovali na navode tužilaštva, ocenjujući ih kao skandalozne. Oni su od suda tražili da ipak ne nalaže novo veštačenje.- Ovo je skandalozno tumačenje zakona. Zakon nalaže da se prvo veštak ispita, pa ako se ne otklone nedostaci, tek onda može da se naloži novo medicinsko veštačenje - burno je reagovao advokat Borivoje Pajović.Zamenica tužioca tada mu je odgovorila zbog čega nema svrhe saslušavati ovog sudskog veštaka:- Izmislio je povrede koje ne postoje, kako onda da se izjasni? - rekla je zamenica tužioca Milena Božović.

ADVOKATI ZAPANJENI NEBOJŠA MILOSAVLJEVIĆAleksandrić je ozbiljan sudski veštak, profesor Medicinskog fakulteta, koji važi za uglednog i renomiranog veštaka, i ne mogu da poverujem da je to istina. Ako se utvrdi da jeste, on bi morao da bude krivično procesuiran jer bi to bila ozbiljna zloupotreba službenog položaja.DRAGAN PALIBRKAko je to tačno, Aleksandrić je učinio veliku povredu lekarske etike, a onda je i takvim ponašanjem grubo narušio tok krivičnog postupka u smislu ustanovljavanja činjenica relevantnih za presuđenje. Veštak svoj iskaz daje pod zakletvom, lažno svedočenje je krivično delo i mora da govori samo istinu.

Branimir AleksandrićSUMNJAM DA SAM POGREŠIODr Branimir Aleksandrić izjavio je juče za Kurir da mu ime Aleksandra Mitrovića ništa ne znači, ali da sumnja da je toliko pogrešio.- Tužilac je rekao šta je rekao, ja sam napisao šta sam napisao. Predmete ne znam napamet, ali sumnjam da sam toliko pogrešio - rekao je Aleksandrić za Kurir.

OdloženoSPORNA I BRZINA KRETANJATužilac Milena Božović je juče priložila sudu i dopise Sekretarijata za saobraćaja, kao i JP „Beograd put“, u kojima se navodi da je na mestu nesreće bila propisana brzina kretanja 40 kilometara na sat. Odbrana je i na ovaj dokaz burno reagovala.

SPORNA VEŠTAČENJA ALEKSANDRIĆA / DADU VUJASINOVIĆ PROGLASIO SAMOUBICOM- veštačenje smrti novinarke Dade Vujasinović, koja je u aprilu 1994. nađena mrtva u svom stanu, Aleksandrić je okarakterisao kao samoubistvo. Međutim, tužilaštvo je 15 godina kasnije otvorilo pretkrivični postupak jer je superveštačenje iz 2008. ukazivalo da je ubijena- tokom rasvetljavanja pogibije vojnika u topčiderskoj kasarni dr Branimir Aleksandrić tvrdio je da je jedan gardista prvo ubio kolegu, pa zatim sebe. Nalazi FBI, kao i komisija na čelu sa advokatom Božom Prelevićem, demantovali su ovu verziju- u slučaju pogibije vojnika Milana Matića 2005 godine, koji je pronađen mrtav u kasarni u Beogradu, veštak je zaključio da se vojnik ubio, iako na rukama i odeći, prema rečima zastupnika porodice, nisu nađeni tragovi baruta- veštačio u postupcima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, Zvonka Plećića Pleće, svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka, kao i premijera Zorana Đinđića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track