Crni kolač sa pomorandžom

Prste da poližeš

Crni kolač sa pomorandžom

Recept dana -

Sastojci♦ 6 jaja♦ 6 kašika šećera♦ 6 kašika brašna♦ 1/2 praška za pecivo♦ 1 dl ulja♦ 1/2 dl mleka♦ 1/2 dl ceđenog soka od pomorandže♦ 3 kašike kakaoaKrem♦ 1/2 l slatke pavlake♦ 250 g čokolade za kuvanje♦ 1 pomorandža

PripremaOdvojite žumanca od belanaca. Žumanca mikserom dobro umutite sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje, mleko, sok od narandže, malo narendane pomorandžine korice (prethodno je dobro operite!) i kakao pa u to lagano umešajte čvrst sneg od belanaca. Masu sipajte u pleh koji je podmazan ili obložen papirom za pečenje pa pecite oko 25-30 minuta na 180 stepeni.U međuvremenu napravite krem na sledeći način: u šerpicu na laganoj vatri stavite da se kuva slatka pavlaka, malo narendane korice pomorandže, kašika soka od pomorandže i čokolada. Topli krem prelijte preko toplog biskvita koji ste prethodno ovlaš poprskali sokom od pomorandže.SavetNemojte mazati celu posudu za pečenje, nego samo dno - neka se stranice zalepe za nju da se biskvit ne bi odvojio, a krem iscurio sa strane.Krem kuvajte na laganoj vatri do vrenja, ali ne sme da provri.Kolač prvo ohladite na sobnoj temperaturi, pa ga tek onda stavite u frižider. Najbolji je kad se napravi dan ranije i dobro ohladi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track