DARKO ŠARIĆ: Sarađivao sam sa moćnim ljudima koji su i danas na visokim položajima, a ja sam ovde!
Foto: Dado đilas

Negirao krivicu pred Specijalnim sudom

DARKO ŠARIĆ: Sarađivao sam sa moćnim ljudima koji su i danas na visokim položajima, a ja sam ovde!

Crna Hronika -
"Od imovine nemam više ništa", rekao je Šarić a na pitanje sudije Siniše Petrovića kako se izdržava Šarić je rekao da ga sada "izdržava država" i da može da pohvali zatvorskog kuvara
1 / 14 Foto: Dado đilas

BEOGRAD - Na početku suđenja u Specijalnom sudu, gde se Darko Šarić pojavio prvi put od kako je podignuta optužnica protiv njega za šverc kokaina iz Latinske Amerike, Šarić je negirao krivicu.

11.42 - Šarić je posle pauze u nastavku suđenja rekao da se u javnosti spominju neke milijarde, a tužilac tereti njega i devetoricu optuženih za 22 miliona evra.

"Drugarica Malović i drug Homen su pominjali te milijarde. Molio bih medije da objektivno izveštavaju, što bi naš narod rekao ni po babu ni po stričevima", rekao je Šarić izlažući svoju odbranu.

Šarić je pozvao državu da istraži i Mileta Jerkovića, kao što je i njega.

"Zamolio bih tužilaštvo da ne skuplja svedoke tako što samo baci mrežu ispred suda pa koga uhvati, uhvati. Država je od mene napravila državnog neprijatelja broj 1, a tužilac se ponaša kao Šerlok Holms", rekao je Šarić.

"Droga nije moja i to je sve bezveze. Nijedna zemlja me nije optužila, ni Brazil, ni Argentina, ni Italja... Kažem da je sve velika obmana i nemam više šta da dodam. U vezi pranja novca bih dodao. Nijedna me zemlja nije optužila, a tužilac izigrava Šerloka Holmsa", rekao je Šarić u nastavku izlaganja svoje odbrane.

"PItao sam za savet advokata, koji je rekao da ne odgovaram na pitanja. Ali imao bih šta da kažem. Na primer Agrobanka...", rekao je Šarić ali nije dovršio rečenicu.

11.00 - U Specijalnom sudu je u toku pauza.

10.00 - Sve je to jedna velika obmana. Možda se malo zanesem, pa može to advokat da koristi kao neuračunljivost. Bolje kraće da pričam da nešto ne lupim...Sve je to velika obmana bivšeg režima, da zamažu svoje lopovluke, i mene da proglase zličincem i ubicom. U ovoj zemlji ništa nisam uradio, ni mrava nisam zgazio, rekao je Šarić.

9.45 - Ne osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice, rekao je Šarić.

8.45 - Supruga Darka Šarića Lana Popović danas je oko 8.45 stigla u Specijalni i donela mu garderobu za današnje suđenje.

Podsetimo, optuženi Darko Šarić negirao je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu krivicu za šverc kokaina i pranje novca.

"Ne osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice. Sve optužnice su spojene u jednu veliku laž, samo još za zemljotres nisam optužen", rekao je Šarić u prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom.

Šarić je naveo da se viđao i sarađivao sa mnogim uticajnim i bogatim ljudima koji su i danas na visokim položajima.

"Oni su i dalje tu gde jesu a ja sam ovde", rekao je Šarić. Optuženi je naveo da u Srbiji nije "ni mrava zgazio" a protiv njega se vodi haranga i medijski linč.

"Najteže mi je bilo za ubistva. Pojavi se Sretko Kalinić i kaže sve je naređivao Šarić. Osećam se kao u nekom američkom filmu", rekao je Šarić. Šarić je u iznošenju ličnih podataka rekao da je srpski državljanin a da su ga se svi odrekli, "sudeći po političarima". On je dodao da je imao i slovačko državljanstvo ali da misli da ga više nema.

Na pitanje zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića da li je ranije osuđivan, Šarić je rekao da je to opšte poznato i da je pre 20 godina "pao na salamama".

"Advokati, branite me malo", rekao je Šarić u šaljivom tonu. Sudija Petrović odredio je pauzu od 30 minuta na molbu Šarića. Nakon toga bi trebalo da bude nastavljeno iznošenje odbrane optuženog.

Šarić je u iznošenju ličnih podataka rekao da je srpski državljanin a da su ga se svi odrekli, "sudeći po političarima". On je dodao da je imao i slovačko državljanstvo ali da misli da ga više nema.

"Od imovine nemam više ništa", rekao je Šarić a na pitanje sudije Siniše Petrovića kako se izdržava Šarić je rekao da ga sada "izdržava država" i da može da pohvali zatvorskog kuvara.

Šarić je rekao da je razumeo optužnice i da je pročitao koliko je mogao a da su mu bila potrebna dva stražara da sve optužnice unesu u ćeliju.

On je došao u sudnicu, koju su okupirali brojni prijatelji i rodbina uhapšenog narko bosa.

Supruga Darka Šarića Lana Popović danas je oko 8.45 stigla u Specijalni i donela mu garderobu za današnje suđenje.

U sud su osim Popovićeve stigli i njegovi brojni prijatelji rodbina koji će suđenje pratiti iz sudnice, ali nije izvesno da li će biti mesta za sve. Sudsku zgradu obezbeđuje standardan broj pripadnika Žandarmerije, a saobraćaj se u Ustaničkoj ulici, u kojoj se nalazi Specijalni sudu, odvija normalno.

U publici je i jedan od optuženih za pranje Šarićevih para, Nebojša Jestrović, njegov blizak prijatelj iz detinjstva.Novinarske ekipe suđenje prate iz medija centra, a hodnik sudske zgrade okupiran je brojnim fotoreporterima, snimateljima, advokatima optuzenih...Šarić je pristao da se slika u sudnici.

Podsetimo, Darko Šarić, uhapšen 18. marta, prvi put će se danas pojaviti u Specijalnom sudu u Beogradu gde će biti nastavljeno suđenje njemu i pripadnicima njegove kriminalne grupe koji se terete za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, tokom 2008. i 2009. godine.

Shodno zakonskoj proceduri na glavnom pretresu, Šarić će se danas izjasniti da li priznaje krivično delo ili ne, a njegov advokat Radoslav Baćević najavio je da će Šarić negirati krivicu.

Osim Šarića, danas će se prvi put pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila, Nikola Dimitrijević zvani Džoni. On je posle tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 evra za odbranu sa slobode, a sud je deaktivirao poternicu koja je za njim bila raspisana.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića i Dimitrijevića svega 12 optuženih, pošto je još njih 15 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih je pravosnažno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u budžet slilo više od milion evra. U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U drugom postupku Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vreme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Darku Šaricu i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

http://www.youtube.com/watch?v=qMFljbaoBD0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track