Dulić: Prihvatam i da me pritvore
Foto: KURIR

Spreman za zatvor

Dulić: Prihvatam i da me pritvore

Društvo -
Oliver Dulić, bivši ministar prostornog planiranja, juče ipak nije saslušan u SBPOK jer poslanički imunitet mora da mu oduzme Narodna skupština

BEOGRAD - Tresla se gora, rodio se imunitet!Oliver Dulić, bivši ministar prostornog planiranja, ipak juče nije saslušan u SBPOK zbog sumnji da je izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova slovenačkoj firmi „Nuba invest“ zloupotrebio službeni položaj, jer poslanički imunitet mora da mu oduzme Narodna skupština!

Iako se Administrativni odbor juče sastao i dao preporuku parlamentu, a sam Dulić se odrekao imuniteta, Tužilaštvo za organizovani kriminal će ga po svoj prilici saslušati tek u ponedeljak, kad Skupština ozvaniči odluku.Zbrka oko imuniteta počela je juče u ranim jutarnjim satima, kad su, kako Kurir saznaje, oko 8.25 na vrata Dulićevog stana u Subotici pozvonila dva policajca. Vrata im je otvorio on, u papučama i pidžami, i rekao im da sačekaju da se obuče i konsultuje se sa advokatom. Nije priveden jer se pozvao na poslanički imunitet.

Spreman za zatvor

Nekoliko sati kasnije, na konferenciji u Skupštini, Dulić je u pratnji petnaestak poslanika DS rekao da se odriče imuniteta, ali da je želeo da objasni da je reč o politički motivisanom procesu.- Nemam šta da krijem i jedva čekam razgovor s državnim organima. Sve dokaze ću izneti. Molim samo da se prekine progon moje porodice u medijima. Spreman sam da idem u zatvor, ali nek mi porodicu ostave na miru. Molim vlast da se uozbilji, jer ovde je reč o političkom progonu ljudi iz DS. Braniću se do kraja jer nikada nisam prekršio zakon. Ali očigledno je da je vlasti potrebno da uhapsi bivšeg ministra iz DS kako bi se zadovoljila glad za krvlju - rekao je Dulić i dodao:- U normalnim zemljama ministar koji bi našao način da se skrati procedura dobio bi nagradu, a ovde će takav ministar da dobije zatvor.

Dulić je novinarima pre konferencije podelio zaključak Vlade od 23. decembra 2010. koji je potpisao tadašnji prvi potpredsednik Ivica Dačić i odluke Republičkog javnog tužilaštva (RJT) u kojima je navedeno da nije bilo nezakonitosti prilikom dodeljivanja dozvola „Nubi“. Ali ne lezi vraže.Glavni Dulićev „argument“ kojim je mahao opovrglo je isto to tužilaštvo nekoliko sati kasnije.

Propao mu „alibi“

Tužilaštvo je saopštilo da su „značaj i količina novih informacija dobijenih posle decembra 2010, a do kojih je došla policija, omogućili pokretanje postupka“.- Povodom mišljenja Tužilaštva iz decembra 2010. o zakonitosti izdavanja građevinske dozvole preduzeću „Nuba invest“, treba imati u vidu da je ono zasnovano na analizi samo dela dokumentacije koju je Tužilaštvu u tom momentu dostavilo Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja, što je Tužilaštvo izričito i navelo u svom aktu. Policija je analizirala celokupnu dokumentaciju koja se odnosi na izdavanje, ne samo građevinske već i prethodnih lokacijskih dozvola preduzeću „Nuba invest“, kao i postupanje Ministarstva povodom zahteva drugih investitora za izdavanje dozvola - navodi se u saopštenju i dodaje da su pored toga objavljeni i razgovori sa zaposlenima koji su ukazali na neregularnosti pri izdavanju dozvola.

Pred hapšenje se provodio

U petak veče, dan uoči pokušaja privođenja, Dulić se provodio s društvom u jednoj subotičkoj piceriji.- Čovek je na sat vremena pušio kutiju cigareta - priča za Kurir jedan od očevidaca.

Ujedinio DS, Mihajlov ga podržao

Razjedinjene demokrate juče su pokazale jedinstvo i dale podršku svom stranačkom kolegi. Na konferenciji su bili Dragoljub Mićunović, Mirko Cvetković, Dragan Šutanovac, Borislav Stefanović, Milan Marković, Dušan Petrović, Slobodan Homen, Konstantin Samofalov, Maja Videnović, Tamara Tripić, Ljiljana Lučić...Šef poslaničkog kluba DS Dragoljub Mićunović rekao je da je reč o političkom procesu i kao primer za to naveo da niko od tri člana Administrativnog odbora iz DS nije dobio poziv za sednicu. Međutim, kako je Kurir saznao, demokrate Balša Božović i Boris Ranković ipak su prisustvovali zasedanju Odbora, dok je Nenad Konstantinović rekao da neće doći. Interesantno je da je Dejan Mihajlov iz DSS bio uzdržan prilikom glasanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja