Đulijani je tražio okupaciju Srbije

Kurir otkriva

Đulijani je tražio okupaciju Srbije

Politika -
U vreme NATO agresije na našu zemlju 1999. godine Đulijani javno podržavao bombardovanje i tražio kopnenu invaziju

BEOGRAD - Bombardovanje je bilo davno!Ovako je Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka i gost naprednjaka Aleksandra Vučića, odgovorio na pitanje novinara Kurira kakvi su sada njegovi politički stavovi o Srbiji, pošto je svojevremeno bio veliki zagovornik bombardovanja u Bosni i na Kosovu. Đulijani je na to odgovorio:

- Vi pričate o davno, davno prošlom vremenu. Daću vam jednu perspektivu o Americi. Prošlog meseca izgubio sam rođaka. Bio je policajac u Njujorku i u američkoj mornarici, veliki heroj za vreme Drugog svetskog rata i kasnije, kao policajac. U ratu protiv Japana borio se kao i mnogi koji su generacija mojih roditelja i umalo nastradao. Borio se protiv Japanaca i oni su borili protiv njega. Živeo je 86 godina, bio je veliki heroj, moj heroj. Spasao je troje ljudi na Bruklinskom mostu. Zašto to pričam? Zato što mu je za života jedan od najboljih prijatelj bio Japanac. I ja sam imao prijatelja Japanca. Hoću da kažem da je moj rođak nastavio dalje. I ja sam, kao i generacija mojih roditelja. Lično, imam najviše poslova u Japanu. Šta se desilo, desilo se, i svi smo nastavili dalje. Sve je to iza nas. To može da važi i za Nemačku i Ameriku. Nemci su izazvali strašan rat u dvadesetom veku. Danas, takođe, imam mnogo prijatelja Nemaca. Suočili smo se sa svojim problemima i rešili ih. Moramo da idemo napred i rešavamo probleme koji su pred nama. I Srbija i Amerika treba da razvijaju prijateljske odnose. Došao sam da dam savete kako da se unapredi ekonomski razvoj zemlje - zaključio je na kraju najpoznatiji američki gradonačelnik.

Međutim, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. Đulijani je tadašnjem predsedniku Amerike Bilu Klintonu predlagao da u sprečavanju „genocida“ na Kosovu treba da pošalje i kopnene trupe, ukoliko bude neophodno. Osim toga, više puta je govorio da je na Kosovu počinjen genocid.

Đulijani: Srbija i Amerika treba da razvijaju prijateljske odnose. Došao sam da dam savete

Đulijani o Srbiji

Njujork post, 12. april 1999.- Holokaust nije izolovani incident. Predrasude, mržnja i izopačene emocije koje prevazilaze pristojnost i zakon i danas se dešavaju u Evropi. Amerika zato treba da odigra svoju ulogu i spreči genocid na Kosovu. Predsednik Klinton treba da ima i rezervni plan i da u pokrajinu pošalje i kopnene trupe, ako bude neophodno - izjavio je tada Đulijani.

Seminar o NATO u Virdžiniji, 11. oktobar 2007.- Podržavam intervencije NATO van njegovih granica. Prvi put je na takav način delovao u BiH 1995, a zatim i četiri godine kasnije, bombardovanjem Srbije i CG.

Seminar o NATO u Virdžiniji, 11. oktobar 2007.- Zbog nemogućnosti UN da zaista deluju, NATO je zaustavio genocid na Kosovu. Zato se zalažem za što veće delovanje SAD, posebno NATO, u odbrani i proširenju međunarodnog poretka kao poretka mira i poštovanja ljudskih prava i vladavine zakona.

Poseta Đulijanija nije podrška SAD

Ambasadi SAD Sjedinjenih Država

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja