Đurić: Priština ne može da zaustavi formiranje Zajednice srpskih opština
Foto: Marina Lopičić

Formiranje opština što pre

Đurić: Priština ne može da zaustavi formiranje Zajednice srpskih opština

Politika -
ZSO je ključna za opstanak Srba na Kosovu, rekao savetnik predsednika Nikolića

BEOGRAD - Formiranje Zajednice srpskih opština je ključni momenat za Srbiju i za produžetak našeg opstanka na Kosovu i Metohiji, rekao je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Ne mislim da bilo ko u Prištini to može da zaustavi, istakao je Đurić.

Formiranje Zajednice srpskih opština na Kosmetu - sledeći je korak nakon što je zaokružena vlast u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Savetnik predsednika Republike Marko Đurić rekao je da Srbija i naše opštine na KiM će učiniti sve da naš deo posla blagovremeno bude završen.

"Što se nas tiče neće biti nikakvih prepreka. Što se tiče delovanja albanskog političkog faktora na KiM mi na to nemamo uticaja. Koncetrisani smo na to da opštine što pre budu formirane, da što pre uđemo u formiranje ZSO, a na predstavnicima Prištine je odgovornost da omoguće da se ovaj proces neometano odvija", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbija nastavlja normalno funkcionisanje svih institucija. "Što se nas tiče opštine mogu da budu konstituisane, rade na statutu i otpočinjanju funkcionisanja i Zajednica može da počne i danas", rekao je Đurić. "Dakle, mi smatramo da bi bilo neprihvatljivo da na bilo koji način Priština pokuša da usporava, koči ili opstruiše formiranje Zajednice, niti bi to bilo dopušteno", rekao je Đurić.

Statut po proceduri predlaže upravljački tim, zatim ga usvajaju opštine. "Nakon velike pobede na izborima u Severnoj Mitrovici, stvoreni su preduslovi za formiranje ZSO i u najskorije vreme možemo da očekujemo rad na tome", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, formiranje ZSO je ključni momenat za Srbiju i za produžetak našeg opstanka na Kosovu i Metohiji. "Činjenica da je na ovim izborima u Severnoj Mitrovici pobedio kandidat koji je član SNS, govori da su ljudi čvrsto rešeni da do formiranja ZSO dođe", istakao je Đurić. "Ne mislim da bilo ko to u Prištini može da zaustavi", istakao je Đurić.U međuvremenu, Ustavni sud Srbije doneo je odluku da je nustavna uredvba o katastru za Kosovo.Prethodna vlada je donela uredbu koju je Ustavni Sud ocenio neustavnom. Odluke Ustavnog suda su konačne i izvršne i Srbija će poštovati odluke suda, kaže Đurić.

"Istovremeno ova vlada će se truditi da na odgovorniji način priostupi toj stvari u smislu donošenja uredbi sa kojima Ustavni sud neće imati problema", kaže Đurić. Prema njegovim rečima, problem je način na koji je uredba doneta.

Upitan da li se slaže sa izjavama pojedinih njegovih kolega da su Ivica Dačić i Mlađan Dinkić prokockali svoje šanse, Đurić, koji je i član Predsedništva SNS-a rekao je da će građani na izborima reći ko je prokockao svoje šanse."Mi na izbore izlazimo ne osvrćući se na druge, nego nudeći građanima nastavak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Aleksandar Vučić je rešen i sposoban da uvede red u Srbiji i mislim da možemo politiku i politički život da očistimo od štetnih pojava koje su dovele da ekonomija budu daleko od zadovoljavajućeg", kazao je Đurić.

Đurić je naveo da se mora sprečiti sprega političara i tajkuna i da se u prethodnom periodu moglo videti kakve su posledice toga kada umesto onih koji predstavljaju građane Srbije privredom upravljaju oni koji razmišljaju samo o svom interesu. "Ovo su izbori gde treba dati dati šansu Vučiću i SNS da preuzmu odgovornost da Srbiju izvedu iz gliba u kom se nalazi, da se obračuna sa parazitskom, korumpiranom političkom klasok i onima koji su zajedno sa tajkunima zavili Srbiju u crno", rekao je Đurić.

Među takvima je, kako kaže, Dragan Đilas koji pre nego što zatraži poverenje od građana mora dati odgovor na pitanje kako to da dok je Srbija propadala samo su njegove firme profitirale. "Hoće li on svojim novcem overiti knjižice polovini Srbije i isplatiti socijalne programe za ljude u firmama koje su zavijene u crno za vreme vladavine DS", upitao je Đurić.

http://www.youtube.com/watch?v=O3gqHEb2bx8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja