FBI saslušao bivšeg šefa CIA za odavanje tajni ljubavnici

Pod istragom

FBI saslušao bivšeg šefa CIA za odavanje tajni ljubavnici

Planeta -
Petreus je podneo ostavku pošto je priznao da je bio u vezi sa Paulom Brodvel, vojnom rezervistkinjom koja je napisala njegovu biografiju

VAŠINGTON - Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) saslušali su bivšeg šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvida Petreusa u okviru istrage koja treba da utvrdi da li je davao tajne dokumente ženi sa kojom je bio u vezi, piše američka štampa.

Petreus je podneo ostavku na mesto šefa CIA u novembru pošto je priznao da je bio u vezi sa Paulom Brodvel, vojnom rezervistkinjom koja je napisala njegovu biografiju.

Time je okončana karijera jednog od najslavnijih američkih komandanata u novijem periodu, koji je pre dolaska na čelo obaveštajne agencije predvodio američke snage u Iraku i Avganistanu.

Agenti su Petreusa saslušali u njegovoj kući u na severu Virdžinije u predgrađu Vašingtona, piše "Ju-es-ej tudej", pozivajući se na izvore Ef-Bi-Aja (FBI).

Istražitelji ispituju da li je Brodvelova dobijala poverljive informacije i da li su dosijei iznošeni i držani van zaštićenih lokacija.

I FBI i CIA odbijaju da iznose detalje istrage. Portparolka FBI Žaklin Megvajer rekla je AFP-u da je Biro sproveo "policijsku akciju " u severnoj Virdžiniji, dok je portparolka CIA Dženifer Janglad rekla da "agencija ne komentariše istrage koje su u toku".

Petreus je prošle nedelje održao prvi javni govor od kada je podneo ostavku, obrativši se veteranima i rezervnim oficirima na konferenciji koju je u jednom hotelu u Los Anđelesu organizovao Univerzitet u Južnoj Kaliforniji.On se tom priliko izvinio svima koje je "razočarao i povredio."

Skandal je izbio kada se Džil Keli, viđena članica društva na Floridi požalila FBI da je dobila preteće mejolove od anonimnog pošiljaoca.

Ispostavilo se da su mejlovi od Brodvelove, koja je u biografiji Petreusa prikazala u veoma laskavom svetlu, a FBI je potom naišao na dokaze o vezi između njih dvoje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track