GARANCIJA NATO: Kosovske snage ne mogu na sever Kosova!

GARANCIJA NATO: Kosovske snage ne mogu na sever Kosova!

Politika -
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izrazio zadovoljstvo što NATO doprinosi postizanju sporazuma Beograda i Prištine

BRISEL - Beograd je od NATO dobio garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever kosova, osim u slučaju prirodnih katastrofa i to uz saglasnost nato i lokalne srpske zajednice!

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izrazio je zadovoljstvo što NATO doprinosi postizanju sporazuma Beograda i Prištine i poručio da će ta Alijansa nastaviti da jamči bezbednost širom Kosova. Učesnici dijaloga su najavili da će NATO garantovati sprovođenje sporazuma. "Veoma sam srećan što će NATO doprineti zaključenju istorijskog sporazuma", naveo je Rasmusen u saopštenju.

"Ovo (dijalog) je bio dugačak proces, ali na kraju uspešen. Povremeno je bio težak, ali su se svi uključeni lideri izdigli iznad teškoća. NATO će sa svoje strane nastaviti da jamči bezbedno okurženje širom Kosova. Kao i ranije, NATO i posebno Kfor spremni su da podrže sprovođenje ovog poslednjeg sporazuma", naveo je Rasmusen. On je čestitao predstavnicima dve strane i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton "na konstrutivnom pristupu u pronalaženju održivog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine".

"Uveren sam da će svi ljudi u regionu i celoj međunarodnoj zajednici prepoznati šta je postignuto ovde u Briselu. Uveren sam da ovaj sporazum znači veliki korak napred ka regionalnom miru i stabilnosti. I on će dati novi podsticaj evroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana, što je naša zajednička vizija", naveo je Rasmusen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track