INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA: Samo pet izbornih lista odgovorilo na pitanje o izgradnji Memorijalnog centra u Batajnici
Foto: Fonet

kultura sećanja

INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA: Samo pet izbornih lista odgovorilo na pitanje o izgradnji Memorijalnog centra u Batajnici

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je danas da je samo pet od 24 izborene liste u Beogradu odgovorilo na njihovo pitanje povodom zgradnje Memorijanog centra u Batajnici i ocenila da takav nemar političkih opcija govori o njihovom odnosu prema procesu pomirenja i kulturi sećanja na žrtve.

foto: Fonet

Odgovore su uputili iz Republikanske stranke, grupe gradjana "Šta radite bre - Marko Bastać", Liberalno demokratske partije, Pokreta slobodnih gradjana i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koji su podržali incijativu da se sagradi Memorijalni kompleks na mestu gde je otkrivena masovna grobnica sa telima Albanaca sa Kosova 2001.

"Nemar najvećeg dela političkih opcija u Srbiji povodom kulture sećanja na žrtve daje jasan odgovor zbog čega Srbija stvara probleme u regionalnoj saradnji sa drugim državama, a Beograd danas predstavlja pogodno tlo za razvoj nacionalne netrpeljivosti", naovodi se u saopštenju Incijative mladih za ljudska prava i dodaje da "ukoliko želimo da Beograd bude metropola u kojoj su svi dobrodošli onda ne možemo dopustiti da se Beograd suočava sa ratnom prošlošću negiranjem zločina i ignorisanjem žrtava".

Incijativa za ljudska prava 26. februara uputila je mejlom i putem pošte javni poziv strankama i pokretima, koje su kontaktirani i telefonom.

foto: Beta, Medija Centar Beograd

Iz Inicijative su objavili dobijene odgovore pet stranka i pokreta, pa se tako u odgovoru Republikanske stranke navodi da ;apsolutno i bez imalo dileme podržavaju predlog u cilju istine, pravde i budućnosti koju treba da gradimo sa našim susedima.

"Žalosno je što smo ponovo u krugu istih tih političkih struktura koje su činile i podržavale takve gnusne zločine izvršene u ime cele srpske nacije. Najoštrije osudjujemo ideje povampirenog komunističkog sistema, koji po svaku cenu želi da veliča najvećeg srpskog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, a da unizi nedužne žrtve njihove komunističke bahatosti i neopravdane sile koju su izvršili nad decom i svom ostalom nesrpskom populacijom", naveli su iz Republikanske stranke.

Iz grupe gradjana "Šta radite bre", u kratkom odgovoru su naveli da podržavaju predlog za izgradnju Memorijalnog centra u Batajnci i da se slažu da je to važna tema.

foto: Promo

Liberalno demokratska partija je navela da takodje podržavaju predlog i da se obavezuju da inicijativu predlože i na njoj insistiraju u gradskim institucijama.

"Memorijalni centar u Batajnici treba da bude deo šireg procesa koji će rezultirati Beogradom kao gradom koji je odgovoran prema svojoj prošlosti, a posvećen budućnosti. Simbol Beograda devedesetih godina za naše susede su fotografije na kojima se bacaju ruže na tenkove koji kreću za Vukovar. Moramo uložiti mnogo napora kako bismo tu simboliku promenili. Pre svega se moramo jasno odrediti prema toj politici iz prošlosti i poručiti da se takve prošlosti sramotimo. Sledeći korak je da Beograd otvorimo za sve, i da postane regionalni centar susreta ljudi, umetnosti, obrazovanja i biznisa", naveo je LDP.

U ime liste "Dragan Djilas – ljudi odlučuju, Beograd pobedjuje!", odgovorio je lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković koji je istakao da je "beskompromisnog stava da je naša državna i društvena obaveza da bez ikakvog daljeg odlaganja na prigodan način obeležimo mesto gde su, u Batajnici, u tajne masovne grobnice bile položene žrtve monstruoznog zločina".

foto: Beta/Emil Vaš

Iz Pokret obnove Kraljevine Srbije su se zahvali na interesovanju za program liste, ali da nisu razumeli ultimativni ton i rokove kojima se nevine žrtve pa i deca stavljaju u funkciju nečije predizborne kampanje.

Dodali su da se program Pokreta obnove Kraljevine Srbije nedvosmisleno odredjuje i prema spomeničkim i memorijalnim kompleksima u Beogradu i da obnova kraljevine jeste i obnova sistema vrednosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava, pa i prava na istinu, grob i obeležje, bez obzira na nacionalnost žrtava.

"Molimo vas da nam, ukoliko postoji, što pre dostavite stvarni plan i činjenice vezane za izgradnju memorijalnog obeležja, za koje verujete da je u nadležnosti grada, kako bismo u Skupštini Beograda mogli, uz dužno poštovanje prema žrtvama, da zastupamo i vaše interese", saopštio je taj pokret.

Masovna grobnica u Batajnici, u kojoj je zakopno oko 700 tela kosovskih Albanaca, otkrivena je 2001. godine na poligonu Specijalne antiterorističke jedinice i još nema nikakvog obeležja.

To je jedna od najvećih masovnih grobnica iz ratova devedesetih na području bivše Jugoslavije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track