FAKTOR PLUS: Vučić i dalje uživa ogomno poverenje u Beogradu i Srbiji
Foto: Zorana Jevtić

izvesno je da će SNS pozvati SPS u koaliciju

FAKTOR PLUS: Vučić i dalje uživa ogomno poverenje u Beogradu i Srbiji

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Dominantna poruka koju su izbori za gradske odbornike u Beogradu poslali jeste da lista oko Aleksandra Vučića i dalje uživa ogromno poverenje u biračkom telu kako Beograda, tako i Srbije, izjavio je danas direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić.

Što se tiče Demokratske stranke, Pejić je ocenio da je DS "ubedljivo najveći gubitnik izbora", ističući da to nije gubitak samo za njih, već za celokupnu političku scenu Srbije.

"DS uz sve ono što nosi, sve negativne stvari u prethodnim decenijama, jeste simbol demokratskog društva u Srbiji. Mislim da, iako su možda zaslužili da budu kažnjeni od birača na nekim od prethodnih izbora, nisu zaslužili da dožive takvu sudbinu", naveo je Pejić.

Dodao je da su građani očigledno zadovoljni načinom na koji se vladalo u Beogradu u protekle četiri godine, te da nisu za promene ljudi koji su do sada bili u gradskoj vlasti.

Upitan da li će, nakon pobede SNS, situacija na političkoj sceni biti "mirnija" što se izbornih ciklusa tiče, Pejić kaže da je, imajući u vidu da je Srbija "trusno područje", gde se rezultati izbora brzo zaboravljaju, evidentno da će se situacija smiriti samo na kratko, ali da se u pogledu "rasporeda snaga" očekuje dosta stabilan period.

"Proteklih godina SNS je, takođe, nosila ubedljivu pobedu, ali to nije bilo dovoljno da imamo mirnu luku", naglasio je direktor Faktor plus - a i dodao da na političkoj sceni postoje i drugi problemi, kao što su pitanja oko EU, KiM i Rusije.

Komentarišući rezultate izbora, na kojima 20 listi nije prešlo cenzus, Pejić je rekao da je to bilo očekivano, i dodao da problem ne predstavlja tih 20 listi, već to što je mali broj onih koje su cenzus prešle.

Naveo je i da je vrlo izvesno da će SNS pozvati SPS u koaliciju, prvenstveno zbog toga što su "lojalan partner".

"Tu nema veće dileme, SPS je bio pozvan u koaliciju i onda kada nisu bili potrebni. Mislim da odgovaraju SNS, a isto tako SNS se dosta korektno ponašala prema toj partiji, tako da tu nema prostora za krizu bilo koje vrste", precizirao je.

Posebno je važno, ističe, da u budućnosti parlament bude što raznovrsniji, da opozicija bude pristutna, ali da to ostvari rezultatima - a ne nekim dekretom.

"Tako bi se dobio kvalitet ne samo gradskog, već i republičkog parlamenta", zaključio je Pejić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SIN DANILO PRVI ČESTITAO VUČIĆU: Pogledajte momenat kada se to desilo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track