Jusufspahić: Biti u zajedništvu povezan sa Bogom
Foto: Tanjug

Jusufspahić: Biti u zajedništvu povezan sa Bogom

Društvo -
Muftija srbijanski i zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić izjavio je posle molitve da biti povezan sa Bogom, i biti u zajedništvu povezan sa Bogom, jeste ono što podiže nivo svesti i moral

BEOGRAD - U beogradskoj Bajrakli džamiji održana je jutarnja molitva, bajram-namaz, kojom je označen početak trodnevnog Ramazanskog bajrama i čime se najavljuju vesili praznični dani.

Muftija srbijanski i zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić izjavio je posle molitve da biti povezan sa Bogom, i biti u zajedništvu povezan sa Bogom, jeste ono što podiže nivo svesti i moral.

"Kada je usamljen, čovek se zaboravi i pomisli da je sve ono što je životni izazov jače od njega. Ali kada se poveže sa Bogom onda se ne predaje ni u sred okeana ako pliva posle posle brodoloma. Kada se povežemo sa onim koji je svemoćan, sa onim koji je živ, onda nema predavanja. Jedino se Bogu predajemo, a predavanje bilo kome sem Bogu je prodaja.", izjavio je Jusufspahić.

Molitva je počela u 6 sati i 23 minuta, 45 minuta nakon izlaska Sunca. Time je označen početak Ramazanskog bajrama - praznika kojim se završava tridesetodnevni ramazanskih post tokom kojeg su se vernici, od izlaska do zalaska Sunca, uzdržavali od jela i pića, kao i grešnih misli i dela.

Posle molitve, ispred Bajrakli džamije postavljena je bajramska sofra, na kojoj beograđane očekuju roštilj i drugi specijaliteti.

Bajramska sofra je sada već tradicionalna manifestacija na koju muslimani pozivaju i članove drugih verskih zajednica, kako bi na taj način širili duh tolerancije.

"Tu smo, da i tu sofru podelimo, da jedni drugima dok smo za sofrom putujemo. Kada negde u tom zajedništvu podelimo ili put, ili sofru ili sofu, tj. sedenje, mi se u stvari oslobađamo svih onih kompleksa koji nas spuštaju i penjemo se ka Bogu", rekao je muftija Jusufspahić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track