JUGOSLAVIJA GA JE OBOŽAVALA A UMRO JE PRAKTIČNO NA SCENI: 32 godine od smrti BARDA domaćeg glumišta!
Foto: printskrin

JUGOSLAVIJA GA JE OBOŽAVALA A UMRO JE PRAKTIČNO NA SCENI: 32 godine od smrti BARDA domaćeg glumišta!

Srbija -

Čuveni glumac prve posleratne generacije srpskih dramskih umetnika Jovan Milićević preminuo je na današnji dan 1992. godine, od posledica srčanog udara, u prostorijama Kruševačkog pozorišta.

Smrt ga je zadesila kao predsednika stručnog žirija Pozorišnih susreta „Joakim Vujić“.

Jovan Milićević bio je filmski, pozorišni i TV-glumac, rođen u Sarajevu 9. aprila 1923. Završio je Dramski studio pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Prvo je bio član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta, od 1947. godine, da bi sredinom prešao u Narodno pozorište, od 1964. do penzije Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, a nastupao je i na drugim beogradskim i srpskim scenama.

Upamćen je po briljantnim kreacijama Tomasa Mora, Ričarda Trećeg, Prometeja, Hamleta, Miće u „Braći Karamazovima“, verenika u „Krvavim svadbama“.

Istovremeno je nastupao na filmu i televiziji. Na filmu je debitovao u "Jezeru" pa zatim igrao u "Crvenom cvetu", "Hanki", "Poslednjem koloseku", "Nevesinjskoj pušci", "Te noći", "Pod istim nebom", "Osma vrata", "Brat doktora Homera".

Na filmu je je bio prepoznatljiv po upečatljivim ulogama Sejda u „Hanki“ iz 1955, Kapetana Vuka u ostvarenju iz 1968. „Brat doktora Homera“, Hadži Tome u „Koštani“ (1976), kao i po ulozi direktora beogradske specijalne policije Beševića u „Povratku otpisanih“ “ iz 1978. godine.

Bavio se režijom i društvenom aktivnošću u glumačkim strukovnim organizacijama. Za svoja glumačka ostvarenja dobio je veći broj nagrada i visokih društvenih priznanja. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track