KIRBI: Poplavljenima od SAD 2 miliona dolara pomoći
Foto: Tanjug

Humanitarna pomoć

KIRBI: Poplavljenima od SAD 2 miliona dolara pomoći

Društvo -
Već je uplaćeno 150.000 dolara Crvenom krstu Srbije za kupovinu 5 čamaca sa prikolicama, sa vanbrodskim motorom, 1.300 ćebadi, 1.000 pari čizama, 400 kabanica, 400 dušeka za spavanje i 10 pumpi za izbacivanje mulja
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Vlada SAD je do danas obezbedila i odobrila nova sredstva za humanitarnu pomoć žrtvama poplava u Srbiji u ukupnoj vrednosti od dva miliona dolara. Ukupna vrednost pomoć iznosi, kako je saopštila Ambasada SAD, 2.060.000 dolara.Kancelarija USAID za američku stranu pomoć u slučaju katastrofa (OFDA) je odobrila 1,8 miliona dolara koji će biti raspoređeni u toku sledeća četiri meseca kao humanitarna pomoć za 27 opština koje su pogođene poplavama u Srbiji.

Program će se sprovesti preko organizacija "Catholic relief service" i "Mercy corps", koje će dobiti po 900.000 dolara u grantovima. Ove međunarodne vladine organizacije će raditi zajedno sa parnerima u lokalnim zajednicama u Srbiji kako bi obedzbedili finansijsku pomoć za ugrožene porodice i mala preduzeća. Programi će razviti adekvatne metodologije kako bi se odabrali oni kojima je pomoć najviše potrebna, i kako bi im se pomoglo da obezbede bolji smeštaj, vodu za piće, higijenu i sredstva za život. Inače USAID OFDA je poslao tročlani tim u Srbiju da proceni potrebe.Takođe, već je uplaćeno 150.000 dolara Crvenom krstu Srbije za kupovinu 5 čamaca sa prikolicama, sa vanbrodskim motorom, 1.300 ćebadi, 1.000 pari čizama, 400 kabanica, 400 dušeka za spavanje i 10 pumpi za izbacivanje mulja.Evropska komanda oružanih snaga SAD, preko svoje kancelarije za vojnu saradnju pri Ambasadi SAD u Beogradu je obezbedila 60.000 dolara za kupovinu opreme za spasavanje koju će koristiti Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi bezbedno sprovodili akcije spasavanja i obnove u buducnosti.Kancelarija za odnose sa javnošću Ambasade SAD je obezbedila 50.000 dolara za organizaciju volonterskih aktivnosti koje se odnose na čišćenje gradova koji su pogođeni poplavama. U saradnji sa Fondom B92 do sada su organizovane dve akcije čišćenja.Što se tiče pomoći privatnog sektora SAD, kako se navodi u saopštenju, članovi Američke privredne komore u Srbiji su do sada obezbedili više od 9 miliona dolara u gotovini, robi i uslugama za pomoć ugroženima.Ambasador SAD Majkl Kirbi danas, zajedno sa suprugom osobljem ambasade i učesnicima programa i partnerskim organizacijama učestvuje u čišćenju Obrenovca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track