Sad smo se setili Trepče

Sad smo se setili Trepče

Komentar dana -

Dosad su Albanci na Kosovu i Metohiji privatizovali najveći deo društvenih preduzeća.

U početku je država bojažljivo prigovarala, a zatim je ćutala. Koga sada iznenađuje namera Albanaca da prodaju i „Trepču“. Imovina 1.358 preduzeća na Kosovu i Metohiji koja su privatizovana, a pripadaju srpskim firmama, vredela je oko 1,5 milijardi dolara, procenila je Privredna komora Srbije.

Prodajna cena bila je oko 300 miliona evra, što govori da je ta imovina prodavana u bescenje. Imovina koja nije prodata - Brezovica, Trepča - nalazi se u delovima Kosmeta gde žive Srbi. Razlog za završni udarac društvenoj imovini na Kosmetu, osim njene vrednosti od oko dve milijarde evra, jeste i udarac na položaj Srba, manje u domenu ekonomije, više simbolike.

Teško da je „Trepča“ trenutno ozbiljna firma, ali prelaskom u ruke Albanaca nestao bi i privid koji sada postoji - da oko 3.000 Srba ima posao. Bez obzira na to šta ko mislio o statusu južne srpske pokrajine, država mora da zaštiti Srbe. Fizički, ali pre svega ekonomski, odnosno da im obezbedi uslove za posao.

Kartu u jednom pravcu iz svih gradova Srbije kupuje nezaposlenost. Čini mi se da je kasno za „Trepču“. Da li vlast zna da sličnih firmi ima i u Bujanovcu, Preševu, Medveđi?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track