Čemu revizija istorije?

Čemu revizija istorije?

Komentar dana -

Revizija istorije, posebno u balkanskim državama, postala je trend u poslednjih nekoliko godina. Svedoci smo stalnog i flagrantnog iskrivljavanja činjenica iz novije istorije.

Niko normalan ne može da ostane imun na sve ono što se dešava u Budvi. Direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore Lidija Ljesar rešila je da ukloni ploču iz 1931. na kojoj stoji citat Njegoša „pokoljenja djela sude“ i natpis da je hrabra i pobedonosna srpska vojska na Mitrovdan oslobodila Budvu 1918.

Da li je problem pridev „srpska“, ne znam, ali sam ubeđen da većina žitelja Budve nije za ovakvu odluku. Ta mermerna tabla nikome nije smetala do ove godine, znači pune 84 godine, dok određene „umne glave“ iz bratske nam republike nisu odlučile da prekrajaju istoriju.

Nećemo ovde da spočitavamo srpstvo Njegoša ili kralja Nikole, plemena Kuča, Vasojevića, Drobnjaka i ostalih... Nije nam to cilj. U 21. smo veku, svako ima pravo da se izjašnjava onako kako hoće. I zato za kraj valja opet citirati velikog Njegoša: „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka!“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track