FARSA! Ana Brnabić o rezoluciji o Srebenici: Nikad nisam bila ovoliko zabrinuta za mir na Balkanu
Foto: Printscreen/TV Pink

FARSA! Ana Brnabić o rezoluciji o Srebenici: Nikad nisam bila ovoliko zabrinuta za mir na Balkanu

Politika -

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručuje da je predlog rezolucije o Srebrenici o kojoj će se danas glasati na sednici Generalne Skupštine UN - farsa.

"Efrajm Zurof upotrebio je reč farsa. Ovo čemu svedočimo jeste farsa", rekla je Brnabić za TV Pink i dodala:

"Duboko ne mogu da razumem zbog čega ovo, pre svega, Nemačka radi. Nikad nisam bila ovoliko zabrinuta za mir na Balkanu. Pitam sve iz EU, kako će izgledati BiH večeras, nakon glasanja o rezoluciji. Da li će biti zemlja koja je mirnija i stabilnija, u kojoj postoji veće razumevanje, ili nestabilnija zemlja kojoj je potreban jedan incident da se sve zapali. Ko je to uradio? Pre svega Nemačka, ali i svi iz EU. Bilo je tu zemalja koje su ucenjene. Neke od njih će glasati ZA, neki će biti uzdržane, neki će izaći iz sale"...

Ana Brnabić
foto: Printscreen/TV Pink

Ana Brnabić je na istu temu nastavila:

"Pogledajte svi oni koji govore 'kakve veze ima' - ovi u našoj opoziciji, ovi u našim tajkunskim medijima, pa zemlje iz regiona koje su kosponzori. Mislim da se pre svega radi o tome kako je ta rezolucija došla do Generalne Skupštine UN? Ovi naši dušebrižnici na Šolakovim medijima se ne zapitaju kako to da mi i najmanji, ne akt, već pravilnik moramo da donesemo na inkluzivan i transparentan način. Kada EU razgovara sa nama, a posebno je glasna Nemačka, i najmanji pravilnik moramo tako da donesemo. Ako to ne uradimo, kažu da ne poštujemo evropske vrednosti. A rezolucija se donosi u tajnosti bez konsukltacija, čak i bez BiH. Imate li ikoga u tajkunskim medijima da kaže kako može rezolucija da se donosi bez poštovanja Dejtonskog sporazuma. Šta da radi član Predsedništva BiH koga niko nije pozvao i konsultovao?", kaže Ana Brnabić.

Kako je navela, predlagaći rezolucije iz Zapadnog sveta su "uzeli šibicu i bacili je".

"Ja imam dete od pet godina, na kakvom Balkanu će to dete sutra da živi. Pa da li ste vi ljudi uopšte normalni, kako će se danas osećati Srbi u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj, u Federaciji, Drvaru. Kada će svi - ili da slave ili da plaču. Zašto ste to u radili 29 godina kasnije. Baš ih briga", rekla je Brnabić.

"Sram vas bilo, pre svega vas iz Nemačke, sram vas bilo, šta radite ljudima na Balkanu, svim ljudima na Balkanu, pre svega srpskom narodu ali i svima na Balkanu. Ovo nikome ne donosi ništa dobro. Ali oni imaju svoje mikrociljeve i zbog toga su spremni da žrtvuju sve, da žrtvuju mir i otvore novo žarište", navela je Brnabić.

Kako je rekla, možda je posredno Nemačkoj cilj da reč genocid više ništa neće značiti, kao i da je način predlaganja ove rezolucije početak kraja Ujedinjenih nacija jer se sve čini suprotno njenoj povelji.

Brnabić je za kraj pružila bezrezervnu podršku predsedniku Vučiću u brobi za srpske interese.

"Danas je početak novog svetskog poretka gde će se videti na velikima i moćnima ništa nije sveto. Lepo im je Aleksandar Vučić juče rekao – kako ćete vi, koji sponzorišete ovu rezoluciju, kako ćete sutra glasati o našoj rezoluciji o Jasenovcu? Hoćete ćutati, hoćete glasati za? Takođe ih je pitao čemu služe Vlade i predsednici širom sveta ukoliko će veliki i moćni određivati kako će sve zemlje sveta glasati. Srbija na sreću, više nije takva. Pokazala je kakva je zemlja, koliko drži do sebe i koliko je spremna da se bori za istinu i pravdu. Ja mogu samo da zamislim kako se sada oseća Aleksandar Vučić ako se mi ovde ovako osećamo, on koji je u Njujorku i koji se bori na prvoj liniji fronta", zaključila je Brnabić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track