Njegove suze
Foto: KURIR

Komentar dana

Njegove suze

Komentar dana -

Prošla nedelja počela je smakom sveta na mom Fejsbuk nalogu. Tomislav Nikolić postao je predsednik, a ogorčeni glasači njegovog protivkandidata proveli su dan javno optužujući Vesnu Pešić i žvrljače listića da su lično krivi za rezultat izbora, uz to preteći kako će već sutra da beže u inostranstvo da peru sudove.

Ni u stvarnom svetu nije bilo mnogo drugačije. Otišavši da kupim đuveč u jednoj od dvadeset prodavnica kuvanih jela u mom kraju, čestitao sam zaposlenima novog predsednika, čisto da vidim kako će da reaguju. Lica su im bila sleđena, a pogledi mutni. „Šta vam je, pa nije nas udario meteor“, rekao sam im, a jedna od njih je odgovorila: „Ovo je gore od toga“.

Ni u kiosku u kojem kupujem rizle nije bilo ništa bolje. Gospođa koja tamo radi, umesto „Dobar dan“, rekla mi je „I šta ćete sad da pišete u svojim kolumnama?“, gledajući me ogromnim plavim očima punim tuge i brige. „Isto što i dosad“, rekao sam i pružio dodatna uveravanja da će sve biti u redu i da će do kraja nedelje čudom da se čudi šta će sve da se desi.

Onda je usledilo olakšanje. Iz košmara o Jorgovanki premijerki trgnuo nas je predsednik lično, šokantnom izjavom da će mandat za formiranje vlade dati onom ko formira skupštinsku većinu, jer to je tako normalna i Ustavom propisana stvar. E, tu počinje naš pravi košmar - košmar ludačkih tračeva o tome ko će sastaviti vladu.

Prvo je stigla pouzdana informacija o tome kako o pravljenju vlade pregovaraju DS i SPS. Odmah potom stigla je zvanična informacija kako to nije istina. Paničarski krugovi plasirali su vest, koja je trajala kao jedan treptaj devojčinog oka, o tome kako se vladu spremaju da sastave SNS, SPS i DSS. Ovu informaciju smenila je vest nedelje - da zapravo demokrate i naprednjaci pregovaraju o formiranju vlade!

Da šok ne bi bio preveliki, ubrzo je stigla pouzdana informacija o tome kako će vladu skoro sigurno sastaviti DS, SPS i LDP. A nju je smenila informacija kako će vladu skoro sigurno napraviti SNS, SPS i URS. Posle toga, ponovo se pojavila još pouzdanija informacija o tome kako SNS i DS pregovaraju o sastavljanju vlade, uz priloženi trač kako ih na to teraju Amerikanci, pošto im odgovara da na vlasti u Srbiji bude široka koalicija kad Kosovo krajem godine bude spremno za punu nezavisnost.

Ni predsednik ništa nije pomogao jer, umesto da Srbiju povede u oslobađanje Republike Srpske Krajine, on se ponašao besprekorno, ugovarajući dejtove u Briselu i Moskvi i ispunjavajući svoje predizborno obećanje o napuštanju predsedničke funkcije u stranci po dobijanju predsedničke funkcije u zemlji. Sve to zalio je suzama, a dan posle toga, igrom slučaja ili ne, počele su dugo očekivane poplave u Srbiji.

Šta će biti, ne zna se - možda će, na kraju, manjinsku vladu napraviti manjinska lista NOPO, poznatog Vlaha Đorđa Vukadinovića, koju će podržati preostalih 249 poslanika parlamenta, jer je u ovoj kombinatorici, gde je sve što je do juče bilo različito odjednom postalo isto, to možda i najlogičnije rešenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track