KRVAVI MITING: Dve osobe ubijene, više od 50 povređenih u Donjecku!
Foto: Tviter

Obračun proruskih i proukrajinskih demonstranata

KRVAVI MITING: Dve osobe ubijene, više od 50 povređenih u Donjecku!

Planeta -
Sukobi su izbili kada su proruski demonstranti probili policijski kordon koji je štitio učesnike mitinga

DONJECK - Proruski aktivisti napali su danas učesnike mitinga za jedinstvo Ukrajine na Lenjinovom trgu u centru Donjecka, prenose ukrajinski mediji.

Ukrajinski mediji javili da je tokom masovne tuče ubijen dvadesetdvogodišnji momak za kojeg tvrde da je član ukrajinske organizacije nacionalista "Sloboda", dok su pojedini portali objavili nezvaničnu informaciju da je ubijena još jedna osoba. Mediji takođe navode da je više od 50 ljudi povređeno.

Krvavi miting (Foto: AFP)
Krvavi miting (Foto: AFP)

Sukobi su izbili kada su proruski demonstranti, kojih je bilo oko 2.000, probili policijski kordon koji je okružio učesnike mitinga koji se zalažu za integritet Ukrajine, njih oko 1.000. Kako je prenela Raša tudej, tokom sukoba korišćene su i dimne bombe.

Ekatarina Gubareva, žena od Pavela Gubareva (uhapšenog narodnog gubernatora Donjecka kojeg su kijevske vlasti uhapsile i drže ga kao političkog zatvorenika), izjavila je za LajfNjuz da je večeras u Donjeck iz Levske oblasti stiglo 17 punih autobusa policije i da su otpočeli sukobi između proruskih i proevropskih demonstranata.

Ona tvrdi da su, prema svemu sudeći, ovi sukobi bili planirani unapred, jer u suprotnom ne bi bilo razloga da unapred pripremljeni dođu policajci iz Levske oblasti.

Foto: AFP
Foto: AFP

"U planu su bili mirni protesti u gradu, ali je došlo do provokacija.“ rekla je Gubareva, dodavši da su sukobi isprovocirani od strane pripadnika "Desnog sektora“.

U Donjecku je protekle sedmice održano više većih protesta tokom kojih su izbijale tuče.

http://www.youtube.com/watch?v=FB5Wc_xmj_U
http://www.youtube.com/watch?v=pOKdBViSiQQ
http://www.youtube.com/watch?v=nPVuRsSMU5A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track