AUTORSKI TEKST ZA KURIR ZORANA MILIVOJEVIĆA: Ništa u regionu ne može bez Srbije
Foto: Marina Lopičić

kARIJERNI DIPLOMATA

AUTORSKI TEKST ZA KURIR ZORANA MILIVOJEVIĆA: Ništa u regionu ne može bez Srbije

Lični stav -

Sastanci predsednika Vučića s najmoćnijim svetskim liderima otvaraju mogućnost da se ostvare naši strateški politički i ekonomski ciljevi

Sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa liderima najuticajnijih zemalja potvrđuju da postoji interesovanje međunarodne zajednice za Srbiju. Diplomatska ofanziva se nastavlja i Srbija svojom politikom diktira tempo. Ništa u regionu ne može da se reši bez Srbije. Do sada smo bili u defanzivi, nekoj vrsti pasivnog otpora, naročito kada se radilo o pitanju Kosova i Metohije. Ali, sada je drugačije. Predsednik Vučić je uveo novu praksu i zbog njegove vizije i dinamičnog nastupa u međunarodnim odnosima Srbija ima inicijativu.

U ovom regionu tri problematične tačke su Makedonija, BiH i Kosovo. Ali, najjače interesovanje je za pitanje Kosmeta. Zahvaljujući diplomatskoj aktivnosti državnog vrha, projekat nezavisnog Kosova nije uspeo, a Evropska unija je pokazala nesposobnost da to pitanje reši.

U međuvremenu, došlo je do promene u odnosu velikih sila, uspostavljen je balanas. SAD se pojavljuju kao arbitar, ali sa promenjenim stavom - Kosovo nije zatvoren slučaj i postoji razumevanje za interese Beograda. U takvim okolnostima, značajni sastanci predsednika Vučića sa najmoćnijim svetskim liderima podižu ugled Srbije i otvaraju mogućnost da se ostvare naši strateški politički i ekonomski ciljevi. Rešavanje kosovskog pitanja, dovođenje novih investitora, pozicioniranje Srbije kao lidera u region teme su o kojima predsednik razgovara sa uticajnim kolegama u svetu.

U tim mnogobrojnim sastancima ima više poruka. Prva je da međunarodni položaj Srbije raste. Druga stvar i poruka jeste interes međunarodnih faktora za ovaj prostor i treće su promene na globalnom planu, dovođenje ovog regiona u žižu sa međunarodnim značajem. To je posledica kontinuirane političke aktivnosti. Zaokružuje se jedan godišnji napor da Srbija realizuje svoje ciljeve jednom uspešnom diplomatskom aktivnošću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track