ZORAN SPASIĆ: Siguran put
Foto: Privatna Arhiva

potpredsednik Srpske lige i spoljnopolitički analitičar

ZORAN SPASIĆ: Siguran put

Lični stav -

Prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda seže hiljadama godina unazad. U modernom dobu, srpski i jevrejski narod su bili ujedinjeni u zajedničkoj borbi tokom Drugog svetskog rata. Srpski Jevreji su takođe imali važnu ulogu u rađanju jevrejske nacije. Jedan od istaknutih predvodnika modernog cionizma bio je rabin Judal Kalaj iz Srbije. Srbija izražava posebno poštovanje i zahvalnost Izraelu zato što je sve ove godine istrajan u nepriznavanju nezavisnosti lažne države Kosovo.

Odnosi SAD i Izraela često se označavaju kao ključni kako za opstanak Izraela, tako i za nacionalnu bezbednost SAD. Amerika je pomogla Izraelu da napravi svoju državu. Izrael se nalazi na vrlo isturenom području u vrlo neprijateljskom okruženju, tu se nalaze ogromne količine nafte koje su vrlo značajne za Amerikance. S druge strane, Sjedinjene Države pružaju Izraelu ogromnu vojnu pomoć, koja štiti Izrael od bilo kog oblika političke nestabilnosti.

Rusija to isto mora da pruži Srbiji, jer je odnos naša dva naroda zasnovana na bratskim odnosima. Kada je bilo najteže, Rusi su bili uz našu državu. Nemojmo zaboraviti Prvi svetski rat, kada je carska Rusija zapretila Zapadu da se Srbija mora zaštititi. Da je Rusija spremna da u odnosima sa Srbijom ide onoliko daleko koliko Beograd sme da ide, pokazuje i poslednji susret predsednika dveju zemalja Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju. Ovakav susret je posebno važan jer uliva sigurnost našoj naciji i našem teritorijalnom suverenitetu. Rusija je jedan od ključnih faktora za odbranu Kosova i Metohije i Republike Srpske. Znamo da decenijama traju napori da se Balkansko poluostrvo stavi pod kontrolu. Veći deo posla je već urađen formiranjem brojnih hibridnih nacija i država kako bi se ruski uticaj potpuno istisnuo.

Za našu zemlju je najbolje da s Moskvom ima odnose kakve Izrael ima sa Sjedinjenim Državama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track