EKSKLUZIVNO ZA KURIR AUTORSKI TEKST AMBASADORKE KINE ČEN BO: Moramo sarađivati, a ne tražiti žrtvenog jarca!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

ambasadorka Kine u Beogradu

EKSKLUZIVNO ZA KURIR AUTORSKI TEKST AMBASADORKE KINE ČEN BO: Moramo sarađivati, a ne tražiti žrtvenog jarca!

Lični stav -

Pandemija kovida-19 predstavlja težak i neočekivani ispit za čitavo čovečanstvo. Nesumnjivo, virus koji nas je sve pogodio predstavlja najveći izazov naše generacije, kako za zdravstvene tako i ekonomske sisteme gotovo svih država i naroda sveta.

Istovremeno, on stavlja na ispit spremnost država da međusobnom saradnjom i uvažavanjem različitih društvenih okolnosti zajednički rade na prevazilaženju velikog zajedničkog izazova. Rešavanje pitanja pandemije je krenulo u dva pravca: većina članova međunarodne zajednice zagovara saradnju u rešavanju pretnje s kojom se suočava čovečanstvo, dok samo njen mali deo politizira problem epidemije u ovom procesu, pokušavajući da nađu žrtvenog jarca (krivca) za svoj loš učinak u borbi protiv epidemije stigmatizacijom određene zemlje.

Doktorka Džang Đisjan iz grada Vuhan u Kini je 27. decembra 2019. prva prijavila tri slučaja netipične upale pluća Odeljenju za prevenciju i kontrolu bolesti u Vuhanu.

Ako je i postojao uzbunjivač u Kini, to je bila doktorka Džang, kojoj je kineska vlada odala priznanje. Nakon toga je Odeljenje za prevenciju i kontrolu bolesti grada Vuhana odmah pokrenulo epidemiološku istragu. U popodnevnim časovima 30. decembra, doktor Li Venljang je preko aplikacije Vičet obavestio prijatelje o slučajevima SARS infekcije sa ciljem da upozori svoje kolege koji rade u bolnici da ojačaju mere samozaštite.

Daleko da je uzbunjivač. Izveštavanje i objavljivanje informacija o epidemiji mora se sprovoditi putem posebnih kanala, što je vladavina zakona u svakoj zemlji, uključujući i Kinu. Doktor Li Venljang je kasnije tokom rada sa pacijentima zaražen i preminuo je. On je bio veoma dobar i posvećen lekar, zato je posthumno odlikovan.

Prema relevantnom izveštaju doktorke Džang i istrazi nadležnih organa, Komisija za zdravlje Vuhana je 31. decembra objavila „izveštaj o trenutnoj situaciji u vezi sa atipičnom upalom pluća u Vuhanu“ i preporučila nošenje maski. Istog dana, Kina je obavestila predstavništvo SZO u Kini o relevantnim informacijama.

Od 3. januara 2020. Kina je o epidemiji redovno informisala SZO i druge zemlje, uključujući i SAD. Kina je 12. januara sa celim svetom podelila informacije o sekvenci gena novog virusa kovid-19. Sve ono što je Kina preduzela dovoljno je da svetu pokažu ozbiljnost epidemije i rizik od kovida-19. SZO smatra da je Kina osvojila dragoceno vreme za sprečavanje i kontrolu svetske epidemije.

Prema javnim informacijama, prvi slučaj zaraze kovidom-19 potvrđen je u SAD 20. januara. Skoro u isto vreme kad i prvi slučaj registrovan u kontinentalnom delu Kine, ne računajući provinciji Hubej, čiji je glavni grad Vuhan. Zbog efikasnih mera prevencije i kontrole do 1. maja u kontinentalnom delu Kine, bez provincije Hubej, registrovano je 14.747 slučajeva zaraze sa ukupno 121 smrtnim slučajem. Ipak, SAD su zemlja u kojoj ima najveći broj zaraženih i preminulih.

Narod Srbije je žrtva nejednakih standarda i lažnih informacija. Transparentnost i otvorenost ne mogu se koristiti kao pokriće za proizvodnju i širenje lažnih informacija, a kamoli dvostruke standarde. Mogu li oni koji kritikuju i tvrde da su kineske informacije netransparentne i da Kina nije na vreme upozorila svet na rizik od epidemije otvoreno i transparentno reći šta su oni uradili dok Kina preduzima sve potrebne mere za kontrolu epidemije? Da li je među pacijentima zaraženim gripom bilo i onih koji su zaraženi kovidom-19, i to baš u zemlji koja pokušava da drugima drži lekcije? Mogu li oni da objave njihove hronološke podatke u vezi sa širenjem i kontrolom epidemije?

Politizacija epidemije ne doprinosi globalnoj borbi protiv epidemije, a politizovanje saradnje i pomoći u borbi protiv epidemije takođe je od velike štete. Svi ljudi pripadaju „zajednici zajedničke sudbine“, posebno u današnjem kritičnom trenutku kada se borimo protiv epidemije koja ne bira naciju, veru, rasu, političko ili bilo kakvo drugo opredeljenje. Jedini način da se prevazide epidemija je da se ujedinimo i pomognemo jedni drugima.

Kina nema nameru da se u Srbiji takmiči u pružanju pomoći ni sa kim, već se samo nada da će pomoći Srbiji da što pre prevaziđe epidemiju i uzvrati podršku koju je srpski narod pružio Kini u najtežim trenucima njene borbe protiv epidemije. Srećna sam što srpski narod u potpunosti razume humanitarni duh i solidarnost kineskog naroda i pridržava se takvog duha. U Srbiji imamo iskrene i čelične prijatelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track