EKSKLUZIVNO! AUTORSKI TEKST EVROPSKOG KOMESARA ZA PROŠIRENJE: EU je najbolji partner za Srbiju
Foto: Marina Lopičić

OLIVER VARHELJI

EKSKLUZIVNO! AUTORSKI TEKST EVROPSKOG KOMESARA ZA PROŠIRENJE: EU je najbolji partner za Srbiju

Lični stav -

Sa predsednikom Aleksandrom Vučićem juče sam se dogovorio o novom paketu podrške Srbiji, vrednom više od 70 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji. Nakon 15 miliona evra hitne zdravstvene pomoći u martu, EU sada pojačava podršku za ekonomski oporavak.

Ovim paketom od 70 miliona evra EU potpomaže privredni razvoj na lokalnom i regionalnom nivou u manje razvijenim regionima Srbije. Njime će se obezbediti bespovratna sredstva (grantovi) za do 450 mikropreduzeća i startapova sa ciljem ubrzanja privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta u Šumadiji, zapadnoj i jugoistočnoj Srbiji.

To će dovesti do zapošljavanja na lokalnom nivou i razvoja privrede zasnovane na inovacijama. U periodu posle krize kovidom 19, ovakav fokus na kapacitete i privredu na lokalnom nivou biće ključan.

Osim privrednicima, mi pružamo podršku i zapošljavanju najosetljivijih grupa, sa fokusom na mlade, osobe sa invaliditetom i žene, i unapređenju socijalne inkluzije najugroženijih građana.

Nastavljamo da podržavamo Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji, posebno u ključnim sektorima energetike, poljoprivrede, transporta i zdravstva.

Kada smo kod zdravstva, u cilju daljeg povećanja otpornosti Srbije, fokusiraćemo se na podršku zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv zaraznih bolesti (uključujući Institut za javno zdravlje Srbije, Kliniku za infektivne bolesti, bolnice, centre primarne zdravstvene zaštite, „Torlak“, Zavod za sudsku medicinu).

Generalno govoreći, ovaj paket je deo šire, stalne posvećenosti Unije da pomogne modernizaciju Srbije i sprovođenje reformi u svim oblastima poput vladavine prava, zaštite životne sredine, obrazovanja, infrastrukture i podrške manjinama, kao i u privredi.

EU je zaista najbolji partner za Srbiju. Mi zajedno gradimo budućnost:Nudimo najbolje moguće političke odnose: članstvo u EU.Najveći smo investitor: u proteklih 10 godina više od dve trećine stranih investicija u Srbiji je došlo iz EU.Najveći smo trgovinski partner: trgovinska razmena između EU i Srbije čini 62 odsto ukupne trgovine Srbije.Najveći smo donator: sa više od 2,8 milijardi evra pomoći od 2007. godine.

Ovo partnerstvo je veoma važno za građane Srbije. Samo za modernizaciju zdravstvenog sistema Srbije, Evropska unija je u protekle dve decenije dala više od 450 miliona evra bespovratne pomoći i zajmova po povoljnim uslovima. Konkretno, to je na desetine bolnica koje su obnovljene i rekonstruisane, na stotine ambulantnih vozila sa respiratorima, nove savremene laboratorije koje mogu da obavljaju testiranje itd. I nedavno, usred krize, EU je uspela da ponudi Srbiji 15 miliona evra bespovratne pomoći za nabavku i transport medicinske opreme za borbu protiv kovida 19 i pomoć u ekonomskom oporavku.

Sva ova podrška dolazi, naravno, uz zajedničku, jasnu u dugotrajnu posvećenost obeju strana - sa naše strane nastavku procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, a sa strane Srbije da sprovede neophodne reforme u najvažnijim oblastima za pristupanje EU, kao što su vladavina prava, ekonomija i zaštita životne sredine.

Pošto se u Srbiji bliže izbori, ta posvećenost podrazumeva i da se učini maksimum u obezbeđivanju slobodnih i pravednih izbora, i stvaranju ambijenta sa posebnim naglaskom na ključnu ulogu medija.

Uveren sam da će uz pomoć EU Srbija prevazići izazove koje kovid 19 stavlja pred sve nas i da će uz obnovljenu posvećenost nastaviti svoj put ka pristupanju EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track