TOMAS ŠIB, NEMAČKI AMBASADOR U BEOGRADU: Nemačka i EU daju milijarde evra za vakcinu protiv korone
Foto: Beta/Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije

LIČNI STAV

TOMAS ŠIB, NEMAČKI AMBASADOR U BEOGRADU: Nemačka i EU daju milijarde evra za vakcinu protiv korone

Lični stav -

Pandemija izazvana koronavirusom se pokazala kao neverovatan izazov za ceo svet. Postali smo svesni da ovaj virus neće prosto nestati. Najbolji stručnjaci širom sveta neumorno rade na pronalaženju vakcina i terapija. Nemačka i Evropska unija za takve programe izdvajaju milijarde evra. Borba protiv virusa je zajednički zadatak za sve pogođene zemlje i regione. Srbija zna da može da se pouzda u podršku i solidarnost Evropske unije i njenih članica.

Lekari i celokupno osoblje se u kovid klinikama svakog dana bore za živote pacijenata. Svima njima iskazujem najveće poštovanje. Protekle nedelje sam to prilikom posete Kliničkom centru Srbije rekao i direktoru Ašaninu i ministru zdravlja Lončaru. Veliko mi je zadovoljstvo što je Nemačka donacijom od pet respiratora dala doprinos toj borbi za život onih pacijenata koji su najviše ugroženi. Pre toga je Nemačka donirala i zaštitnu opremu.

Prevencija je isto tako značajna. Tiče se svih nas. Treba da pokušamo da virusu ne damo šansu ni u jednoj oblasti života. Nošenje maski i držanje fizičke distance je od najvećeg značaja. Prema mom zapažanju, najveći broj građana se ponaša vrlo razumno i na taj način aktivno doprinosi borbi protiv kovida.

U Nemačkoj je situacija, takođe, teška. Postoji velika zabrinutost da bi još jedan sveobuhvatni „lokdaun“ naneo privredi veliku štetu. Od pre nedelju dana se javni život u Nemačkoj odvija uz znatna ograničenja, iako su škole, na primer, i dalje otvorene.

Veoma se nadamo da će se broj novozaraženih uskoro smanjiti. Nemamo razloga za pesimizam, naposletku, uspešna borba protiv virusa je u našim rukama. Da citiram kancelarku Merkel: „Nismo nemoćni u borbi protiv virusa!“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track