ZORAN SPASIĆ: Solidarnost i saradnja - najmoćnije oružje
Foto: Screenshot

autorski tekst

ZORAN SPASIĆ: Solidarnost i saradnja - najmoćnije oružje

Lični stav -

Zajednička borba protiv epidemije učinila je to da ljudi budu svesni činjenice da čovečanstvo deli zajedničku sudbinu. Razna bezbednosna pitanja koja su pred čovečanstvom predstavljaju nove izazove pred međunarodnom zajednicom. Zato je važno nastaviti put koncepta zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva, držati se multilateralizma i slediti put solidarnosti i saradnje.

Borba protiv epidemije nije samo bitka za održavanje globalne zdravstvene sigurnosti već i bitka za održavanje svetskog ekonomskog prosperiteta. Efikasniji multilateralni mehanizmi, aktivnija regionalna saradnja, stvoriće bolje sutra za ljudski razvoj.

Kina je jedina zemlja na svetu koja pokazuje pozitivan rast u 2020. godini. Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) biće 1,9% na kraju ove godine, a iduće godine će se proširiti na 8,2%, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojoj najnovijoj ekonomskoj prognozi.

Kineski BDP je u trećem kvartalu 2020. porastao za 4,9% na godišnjem nivou, što je 1,7% više nego u drugom kvartalu. Sveukupno, BDP u prva tri kvartala povećao se za 0,7% u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su najnoviji podaci Nacionalnog biroa za statistiku Kine. Od januara do septembra, nacionalne investicije u osnovna sredstva porasle su za 0,8% na godišnjem nivou. Ovi pokazatelji snažno dokazuju da su kineska prevencija, kontrola epidemije i ekonomski oporavak zaista na prvom mestu u svetu.

Ekonomski podaci o rastu BDP Kine dokazuju da su nakon izbijanja pandemije prvobitna strategija zaštite života i kontrole epidemije, a zatim koordinacija i promocija obnavljanja rada i proizvodnje, presudne i efikasne.

MMF predviđa pad svetske privrede ove godine za 4,4%, jer se globalna ekonomija bori za oporavak od recesije izazvane pandemijom, što je njen najgori kolaps za gotovo stotinu godina, još od Velike depresije 30-ih godina.

Kroz reforme i inovacije, promovisanje olakšavanja trgovine, smanjenje troškova preduzeća, promociju razvoja novih vrsta poslovanja, obezbeđivanje uvoza ključnih proizvoda i stvaranje novog poslovnog otvaranja prema spoljnom svetu stvaraju se uslovi za stabilizaciju spoljne trgovine i stranih investicija.

Svi ljudi, bez obzira na to u kojem delu sveta se nalaze, žele da imaju bolje obrazovanje, stabilnije poslove, veće prihode, socijalnu sigurnost, bolju medicinsku i zdravstvenu zaštitu, poboljšane uslove stanovanja i lepo okruženje, a ključ uspeha upravu leži u jačanju multilateralizma.

Čvrsta posvećenost multilateralizmu od suštinske je važnosti za svetsku bezbednost, stabilnost i razvoj. Globalni izazovi zahtevaju da sve države rade zajedno, a solidarnost i saradnja su najmoćnije oružje.

* Autor je direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije i politički analitičar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track