PREDRAG MARKOVIĆ: Stočni pasoš
Foto: Stefan Jokić

rušenje mitova

PREDRAG MARKOVIĆ: Stočni pasoš

Lični stav -

Stižu vesti da se EU sprema da ograniči ulazak onima koji su vakcinisani ruskom i kineskom vakcinom. EU nas je ponižavala na razne načine. Međutim, ovo bi bio novi nivo uvrede za naše građane. Pasoše sa ubeleženim vakcinacijama su dosad imali kućni ljubimci, a verovatno i druge životinje. Takvom merom bi briselske birokrate poručili da na nas gledaju kao na stoku bezrepu.

Ovakva odluka bi bila veliki udarac i za svetsku akademsku zajednicu. Dosad se smatralo da plodovi nauke treba da pripadaju celom čovečanstvu, bez obzira na to gde su stvoreni. Za moguću zabranu vanevropskih vakcina nema drugih razloga sem čiste surevnjivosti. Ruski i kineski uspeh su uzdrmali veru u to da je nadmoć Zapada prirodna i neminovna. Kinezi su još jednom potvrdili da polako ali sigurno postaju prva svetska sila.

Oni su to i bili hiljadama godina. U njihovoj milenijumskoj istoriji, tri-četiri veka zapadne nadmoći su samo kratak prekid u dominaciji Srednjeg kraljevstva. Tako su Kinezi hiljadama godina zvali sebe. I Rusi su pokazali da ih ne treba prerano otpisivati. Kao što su u Siriji Rusi pokazali nadmoćnu vojnu veštinu uprkos mnogo manjim vojnim ulaganjima od onih u SAD. Sada se ruska nauka pokazala kao dostojan takmac preplaćenim zapadnim farmaceutskim kućama.

EU je u krizi oko vakcinacije još jednom pokazala svoju veliku boljku. To je višak birokratskih procedura. Pokazalo se da u kriznim situacijama evrokrate u Briselu ne mogu da reaguju na vreme. Osim nesposobnosti, sada pokazuju i izvesnu nehumanost.

Neosnovanom sumnjom u kineske i ruske vakcine oni pokazuju da su spremni da ugroze zdravlje miliona ljudi, samo da bi pokazali da su činovnici EU gospodar života i smrti na našem kontinentu. Da im je stalo do zdravlja, iz Brisela bi trebalo da pozdrave inicijativu države Srbije, koja je ne tražeći pomoć uspela da obezbedi najuspešniju moguću vakcinaciju. I više od toga. Srbija je bratski ustupila hiljade svojih vakcina zemljama u region. To je redak i hvale vredan gest ljudske solidarnosti.

Ako dođe do ove kratkovide odluke, štetu neće trpeti samo građani Srbije. Na kocki je ugled EU u našim krajevima. Nije tačno da su Srbi protiv EU. U najgorem trenutku, za vreme bombardovanja 1999. godine, većina Srba je podržavala evrointegracije. Dvadesetak godina kasnije, taj entuzijazam je splasnuo. Stočni pasoši bi dokrajčili poštovanje prema Uniji.

Drugi problem je direktno ugrožavanje zdravlja. Sumnja u ruske i kineske vakcine, koju u EU seju birokrate, pada na plodno tlo antivaksera i raznih teoretičara zavere. Dakle, ljudi iz Brisela napadaju osnovne evropske vrednosti, kao što su sloboda kretanja, vera u nauku, međunarodna solidarnost. A sve to samo da bi „disciplinovali“ Srbe, koji jedino žele da sami, slobodno odlučuju o svom zdravlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track