DRAGIŠA KOVAČEVIĆ: Evo ko je kriv što Srbija nije videla Ronalda
Foto: Ana Paunković

KOLUMNA

DRAGIŠA KOVAČEVIĆ: Evo ko je kriv što Srbija nije videla Ronalda

Lični stav -

Reprezentacija evropskog prvaka u fudbalu, Portugalija, sa najboljim igračem sveta Kristijanom Ronaldom, ne dolazi tako često u Beograd.

Bila je ovo retka prilika da gledaoci u našoj zemlji, u vreme pandemije, pored malih ekrana uživaju u vrhunskoj fudbalskoj predstavi. Piksijevi izabranici pružili su snažan otpor najboljoj evropskoj reprezentaciji, a slavni Ronaldo dugo će pamtiti utakmicu u Beogradu jer mu sudija nije priznao gol u 3. minutu nadoknade, pošto njegov pomoćnik nije video da je Mitrović izbacio loptu koja je celim obimom prešla gol liniju.

Više od 2/3 Srbije nije moglo da gleda ovaj meč, jer je utakmicu prenosila televizija koju mogu da gledaju samo oni koji su na mreži SBB-a, uprkos tome što svi građani imaju zakonsku obavezu da plaćaju pretplatu javnom servisu, bez obzira na kojoj su mreži.

Da je srpski regulator REM, što mu je zakonska obaveza, sačinio listu NAJVAŽNIJIH DOGAĐAJA, cela Srbija bi na nekom od nacionalnih kanala pratila utakmicu i uverila se zbog čega je Ronaldo bacio traku i demonstrativno otišao u svlačionicu pre poslednjeg sudijskog zvižduka.

Ali mi, konačno, moramo da shvatimo da živimo u zemlji u kojoj pojedinci i i neke institucije žele da budu uznad države.

REM je sam sebi dozvolio da bude van zakona, da bruka državu i da ljudi koji tamo rade i odlučuju mogu da rade šta im je volja.

Srbija konačno mora da se suprotstavi toj hajdučiji jer zbog toga godinama milioni eura odlaze preko granice.

U zemljama Evropske unije, recimo u komšiliku, u Hrvatskoj, nije moguće da regulator bude iznad države.

Junajted grupa je vlasnik tv prava na utakmice hrvatske reprezentacije. Da bi povećali broj pretplatnika na kanale Junajted grupe, ova kompanija je imala nameru da utakmice "vatrenih" prenosi kablovski kanal Sport klub.

Međutim, hrvatski regulator je odmah naložio vlasniku tv prava da se mečevi nacionalnog tima mogu emitovati samo na terestrijalnoj televiziji - koja je dostupna svim građanima i koja pokriva celu teritoriju Hrvatske, pa ove utakmice prenosi Nova tv, koja je u vlasništvu Junajted grupe.

Da li će Ronaldov nepriznat gol, opravdani bes građana što im je uskraćeno da gledaju nacionalnu reprezentaciju, ogromna materijalna šteta koja se godinama nanosi budžetu Srbije, konačno biti signal da poslanici u Skupštini Srbije koja bira članove Saveta REM-a, postave pitanje ko to godinama omogućava REM-u da bude iznad zakona.

Sada je sasvim jasno da je Junajted grupa bila sigurna da je to unosan posao kada je od UEFA kupila prava na utakmice reprezentacije, uprkos činjenici da ti prenosi po važećim zakonima ne mogu biti na kablovskim kanalima koji su u vlasništvu te kompanije.

Vlasnici Junajted grupe ne bi rizikovali i uložili ogroman novac da im neko u REM-u nije garantovao da za njih zakoni neće važiti.

I sad smo se uverili - ne važe.

Država Srbija je u ovoj godini za sport izdvojila najviše novca od kad se osamostalila. Svim nacionalnim reprezentacijama obezbeđeni su maksimalni uslovi za pripreme i s pravom očekujemo medalje i sa Olimpijade i evropskih i svetskih takmičenja.

Ali narod će biti razočaran ako i sa tih takmičenja prenosi budu na kanalu koji može da gleda 1/3 građana Srbije.

Država najavljuje i izgradnju velelepnog nacionalnog stadiona sa svom pratećom infrastrukturom na kojem će igrati naš državni tim.

Ostaje bojazan da oni građani koji nemaju SBB nikad neće videti kako će izgledati taj stadion koji će finansirati svi poreski obveznici.

REM se najviše ogrešio o Aleksandra Mitrovića. Ovaj mladić postao je najbolji strelac u istoriji našeg fudbala. Njegov gol protiv Iraca bio je kopija Maradoninog gola na istoj strani Marakane 1982.godine. O tom lobu i argentinskog asa i danas se priča, a Mitovićev gol je bio upravo takav. U Srbiji videli su ga samo oni kojima je to REM dozvolio.

Za gledaoce koji nemaju Novu S: Srbija- Irska 3:2; Srbija-Portugalija 2:2.

Piše: Dragiša Kovačević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track