FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Ko stoji iza
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Ko stoji iza

Lični stav -

Iza čega? Iza serije „Porodica“, naravno, ali i iza svega ostalog. Opsednutost istragom „ko stoji iza“ (bilo čega) karakteristika je takozvanih animističkih zajednica iz potsaharske Afrke, Amazonije, ali i većinske Srbije.

Valjda nema naivčine, duduka, debila - dopišite ako sam nešto propustio - koji će pomisliti da imprimatur za snimanje serije „Porodica“ i njeno prikazivanje na RTS pet dana zaredom nije dat na Najvišem Mestu, svi valjda znate koje je to mesto.

Već su u opticaj puštene spekulacije na temu šta je Vučić „hteo da kaže“ serijom i kakvu je „poruku“ uputio Dačiću i ostatku uštrojenih socijalista? Šta je Vučić hteo da kaže, to ne znam, ali znam da je Dačić poruku odavno dobio, znam čak i kako glasi - „sedi di si, ni za di si nisi“.

Dačić je, naravno, poruku primio k znanju i uglavnom se ponaša u skladu s instrukcijama iz poruke. Doduše, pre neki dan se u nekoj RTS-ovoj proseravaonici, u koju je došao (ili je priveden) da kaže šta misli o „Porodici“, malčice ko uskurčio. Lepo se videlo da mu je serija „Porodica“ nepatvorena i teška muka duhu. Džaba sedmostruki slojevi pendžeta na obrazu, Dačić je naprosto zračio radioaktivnim pravednim gnevom, pak se u jednom momentu i obrecnuo na novindžiku upitavši je zašto da RTS ne pravi seriju o svojim porodicima, umesto, valjda, o njegovoj. U kakvom je srodstvu s Miloševićima-Markovićima, nije pojasnio.

Neće biti da Dačiću nije poznato da „Porodica“ nije RTS-ova produkcija i da je Javni servis poslužio samo kao bioskop. Ali tako je to kad smeš da stisneš, ali ne i da prdneš. Mislim na tu temu. Na ostale teme Ivica prdi za sve pare.

Za razliku od Dačića - i lika koga u seriji tumači Cvetković - Vučić je sebi mogao priuštiti snimanje porodice jer nije umešan u direktnu posledicu apšenja Miloševića - streljanje Zorana Đinđića. Kako nije? Pa zar, uoči bekstva u Hag, Šešelj nije rekao da će „biti krvi do kolena“, zar Tonga Nikolić nije rekao da je i „Tito pred smrt imao probleme s nogom“.

Ostavimo po strani Tongu, koji je lupadžija, Šešelj je verovatno imao informaciju šta se sprema, ali prestanimo se praviti ludi, tu informaciju su imali i vrapci pod strehama, a tu je informaciju - zahvaljujući dobronamernost jednog stranog diplomate - imao i sam Zoran Đinđić, koji je - hrabar, a lakomislen, kakav je bio - bio uveren ne da Složna Braća neće hteti da ga upucaju, nego da će ga, drljavi kakvi su - promašiti.

Uobičajilo se smatrati da je na vest o ubistvu Đinđića u prostorijama Radikalne stranke upriličeno narodno veselje uz otvaranje viskija i šampanjca, to ne znam, ali znam (od insajdera kojima je proradila savest) da su viski i šampanjac otvarani i da se Đinđićevoj smrti nazdravljalo u stranačkim mutlacima DSS, za prezidencijalni ne garantujem, ali ne bi me začudilo. Baš da vidim majčinog sina koji će o tome napraviti TV seriju. Bila bi pravi bingo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track