ZORAN SPASIĆ U AUTORSKOM TEKSTU ZA KURIR: Kina idealna za strani kapital
Foto: ABC/ Mihajlo Becej

LIČNI STAV

ZORAN SPASIĆ U AUTORSKOM TEKSTU ZA KURIR: Kina idealna za strani kapital

Lični stav -

Kina je od januara do aprila 2021. osnovala 14.533 preduzeća sa stranim investicijama, što je međugodišnji porast od 50,2 odsto, čime je nadmašila SAD i postala najveća svetska investiciona destinacija. U kontekstu globalnog ekonomskog pada izazvanog pandemijom, osnovni razlog zašto je kinesko tržište postalo „sigurno utočište“ jeste taj što su kineske upravljačke sposobnosti izdržale ozbiljan test epidemije.

Kina se efikasno borila protiv epidemije i brzo obnovila rad i proizvodnju. Sprovela je niz mera kako bi sprečila širenje pandemije. U isto vreme, kineska vlada je pridala veliki značaj stabilizaciji stranih investicija i spoljne trgovine.

Prema izveštaju o istraživanju, koje je tokom epidemije sprovela Američka privredna komora, više od 93 odsto (od 399 anketiranih kompanija članica) veruje da kineska vlada može pružiti efikasnu pomoć kompanijama.

Nastavak širenja, otvaranja i optimizacije poslovnog okruženja učinio je da strani kapital stekne puno poverenje u kineske razvojne izglede. Nova epidemija je nesumnjivo pogoršala globalne razvojne prilike, što je dovelo do pojačanog protekcionizma i unilateralizma.

Od 1. januara 2020. formalno je usvojen Zakon o stranim ulaganjima Narodne Republike Kine i njegovi propisi o sprovođenju, koji su ukinuli odobrenje i prijavu stranih preduzeća u komercijalnom polju. Politbiro Centralnog komiteta KPK predložio je da se proširi otvaranje finansijske i druge uslužne industrije za spoljni svet. Objavljivanje i primena niza mera „stabilizacije stranih investicija“ doslovno su stvorili najpoželjnije mesto za međunarodni kapital i inovativni razvoj.

Kina ubrzava transformaciju vladinih funkcija, poboljšavajući sistem usluga za strane investicije i aktivirajući atraktivnost kineskog tržišta.

Ukratko, kineska vlada je to rekla ovako: „Smanjite procedure, smanjite troškove i pružite bolje usluge - da biste poboljšali efikasnost vladinih poslova; izgradite platforme, napravite modele i postavite scene - da biste poboljšali mogućnosti snabdevanja resursima; jedna mreža, jedna stvar, jedan prozor - da biste smanjili vreme da se preduzeća prijave za sertifikate.“ Rast stranog kapitala nije samo glasanje o poverenju međunarodnog kapitala kineskim razvojnim izgledima već i potvrda kontinuirane promocije kineske vlade u modernizaciji upravljačkih sposobnosti. Istovremeno, strani privrednici, kao važna karika, takođe će doprineti snažnom ukupnom usponu kineske ekonomije, izvlačeći na taj način svetsku ekonomiju iz duboke krize.

AUTOR JE STRUČNJAK ZA KINU I DIREKTOR CENTRA ZA SARADNJU SA ZEMLJAMA AZIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track