Najnovije vesti

REDAKCIJA KURIRA: Vakcine, pravo i posledice
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Vakcine, pravo i posledice

Lični stav

Svako ima prao da se kreće... i da bude kreten, kaže jedna doskočica nekadašnjih mangupa.

Ovoj se mudrosti - takoreći skraćenom manifestu ljudskih prava - nema šta prigovoriti. Ali treba naglasiti da postoji i nastavak, koji se u mangupsko vreme podrazumevao: „... i da bude kreten, ali o svom trošku!“

Da, pogodili ste, tema ovonedeljne kolumne su oni među nama koji odbijaju da se vakcinišu.

Nego da prvo utvrdimo gradivo koje smo prethodnih meseci naučili na najteži mogući način.

Planetom hara koronavirus. Osobe zaražene koronavirusom umiru u mukama ili, ako imaju sreću i fizičke predispozicije, nastavljaju život sa oštećenim unutrašnjim organima. Tek manji deo prolazi kroz epidemiju kao pas kroz rosu...

Osim ovih, pandemija izazvana koronavirusom ostavlja i psihičke posledice na pojedince, ali i razara ekonomije država, što opet rezultira posledicama po svakog građanina ponaosob. Kraće rečeno: koronavirus, ovako ili onako, jebe nam majku svima!

Stručnjaci su jednoglasni: jedini način za suzbijanje pandemije je vaksinisanje građana. Ova njihova tvrdnja ne predstavlja nikakvu revoluciju u nauci. Vakcine postoje duže od dva veka i pokazale su se vrlo delotvornim u suzbijanju zaraznih bolesti širom sveta. Mi smo, na nesreću, imali dodatnu priliku da se u to uverimo 1972. godine, kad su Jugoslaviji zapretile velike boginje - energičnom akcijom vlasti i požrtvovanim radom zdravstvenih radnika za deset dana vakcinisano je 18 miliona ljudi i širenje bolesti je sprečeno.

A šta imamo danas?

Posle kratkotrajnog zatišja, novi oblici koronavirusa opet prete.

Ovo je početak vesti od 2. jula: „Delta soj koronavirusa utvrđen je kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili sa planinarenja u Rusiji. Oba pacijenta su mlade osobe i nisu vakcinisani.“

Pre daljeg razmatranja podsetimo na činjenicu da se do sada u Srbiji nije vakcinisao samo onaj ko nije hteo (uz retke izuzetke koje predstavljaju posebni medicinski slučajevi).

Imamo, dakle, dve osobe koje su odbile vakcinu, što za direktnu posledicu ima da je sad među nama novi soj virusa. Naravno, nećemo tvrditi da bi nas ovaj virus zaobišao da ga oni nisu doneli. Biće, kažu epidemiolozi, delta soja za bacanje kad se prvi talasi turista vrate sa stranih mora... ali ostaje neporeciva činjenica da će donosioci virusa biti oni među nama koji nisu hteli da se vakcinišu.

Na njihove razloge ne vredi trošiti reči. Svaki onaj ko se bar jednom našao u autu sa budalom koja vozi 220 na sat, a na molbu da smanji gas odgovara da se ne brinete, jer on „nije lud da ubije sebe“... zna o čemu pričamo.

Ostavimo ih, dakle, na miru. Njihovo je ljudsko pravo, tvrde, da se ne vakcinišu. I da se kreću... i sve ostalo nabrojano na početku ovog teksta.

Ali naplatimo im sve posledice njihovog stava. Na prvom mestu lečenje od korone, bez obzira na zdravstveno osiguranje. Ako im kasko automobila ne pokriva štetu koju su napravili neodgovornim ponašanjem, zašto bi zdravstveno bilo darežljivije? Potom i sve druge troškove koji proizlaze iz njihovog stava... Pa nek se kreću slobodno, i budu... nevakcinisani.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja