MILOVAN JOVANOVIĆ: Izborni rebus u Portugalu
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Izborni rebus u Portugalu

Lični stav -

Predsednik Portugala Marselo Rebelo de Soza raspustio je parlament i zakazao vanredne parlamentarne izbore za 30. januar 2022. jer manjinska socijalistička vlada premijera Antonija Koste nije uspela da dobije potrebnu većinu za usvajanje budžeta, što se desilo prvi put od „karanfil“ revolucije 1974. i uvođenja demokratije. Neizglasavanje budžeta u Portugalu ne podrazumeva automatski pad vlade i prevremene izbore. Na osnovu ustavnih nadležnosti i uloge arbitra u kriznoj situaciji predsednik Portugala ima pravo da raspusti parlament, što je ovoga puta i učinio, saopštivši sledeće: „U ovakvim trenucima uvek postoji rešenje u demokratiji, bez drame ili straha, da se da reč narodu.“

Na vanrednim izborima građani Portugala će birati 230 poslanika, a zatim će uslediti proces sastavljanja nove vlade, kojoj će primarni zadatak biti donošenje novog predloga za raspodelu 45 milijardi evra od EU, namenjenih za ekonomski oporavak od pandemije. Ankete pokazuju da će Socijalistička partija, predvođena njenim generalnim sekretarom i premijerom Antonijom Kostom, ponovo ostvariti pobedu, ali da ni ovaj put samostalno neće imati većinu u parlamentu. Portugalska Socijalistička partija (PS) na vlasti je od 2015. i vlada uz podršku levih stranaka, Komunističke partije (PCP), Levog bloka (BE) i Zelenih (PEV). Na redovnim izborima 2019. socijalisti su odneli pobedu, osvojivši 108 mandata. Dakle, dobili su više glasova nego na izborima 2015, ali ni tada nisu uspeli da osvoje apsolutnu većinu, za koju im je potrebno 116 mandata.

Tokom šestogodišnjeg mandata, premijer Kosta je sa svojim socijalistima uspeo da smanji nezaposlenost, da stabilizuje javne finansije i izvuče zemlju iz teške ekonomske krize. Takođe, njegova vlada je uspela i da obuzda pandemiju nakon katastrofalne situacije početkom godine.

Portugal je danas zemlja sa najvišom stopom vakcinacije na svetu, blizu 90% od 10,3 miliona stanovnika potpuno je vakcinisano protiv koronavirusa, a beleži se manje od 1.000 novozaraženih slučajeva dnevno. Zanimljivo je to da u Portugalu medijski najeksponiranija ličnost u borbi protiv pandemije nije ni političar ni lekar, nego predstavnik vojske, viceadmiral portugalske mornarice Enrike Goveja e Melo. Njega je vlada 3. februara postavila za koordinatora grupe za nacionalnu vakcinaciju umesto Franciska Ramosa, ministra zdravlja, koji je podneo ostavku zbog zloupotreba prilikom vakcinisanja (pojedinci su preko veze primali vakcinu pre prioritetnih grupa).

Ekonomske prognoze kažu da će Portugal ovu godinu završiti s rastom BDP od 4,8%, a sledeću sa 5,5%, dok će nezaposlenost biti 6,5%. Ovi pokazatelji obezbeđuju Socijalističkoj partiji mesto najpopularnije stranke u Portugalu, sa preko 35% podrške.

Lišen podrške komunista i Levog bloka, aktuelni premijer Kosta bi se, u cilju opstanka na vlasti, posle izbora mogao suočiti sa opcijom pravljenja saveza sa nekom od opozicionih stranaka desnog centra. U svakom slučaju, Portugal će posle ovih izbora dobiti koalicionu vladu koja neće biti manjinska, kao u prethodnih šest godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track