VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Evropski poklič - TEKBIR!
Foto: Marina Lopičić

UDARNA PESNICA

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Evropski poklič - TEKBIR!

Lični stav -

Izgleda da savremenoj zapadnoj civilizaciji islamski fundamentalizam nikako ne smeta kada je u centru Evrope. Oni se, dabome, protiv radikalnog islama bore isključivo po Siriji, zapravo tamo gde je neophodno da se otmu prirodna bogatstva i potera pomalo nedostajuće radne snage ka zapadnoj Evropi. Što se tiče Bosne i Hercegovine, izgleda da je tu sasvim dobro došao. Skoro pa će biti pohvaljen, jer kako drugačije tumačiti ćutanje okupacionih namesnika po BiH i svih mogućih ambasada na prikupljanje dobrovoljaca za Zelene beretke? Imali su čak i marš po gudurama Bosne, posebno po Bužimu, gde su osokoljeni uzvikivali „Alahu ekber“ ili „Tekbir“ (arapska verzija Alahu ekber). Nosili su i zastave Islamske države i takvi su pozivali na ubijanje četnika (čitaj Srba) i na očuvanje celovite Bosne i ukidanje Republike Srpske.

Koliko do juče i ala i vrana je napala Srbiju zbog murala Ratku Mladiću. Nema nevladine organizacije koja nije skočila da iskaže svoju ljutnju što se „ratni zločinac“ našao na zidu jedne vračarske zgrade. Listom su svi pljunuli po Srbiji i pozvali međunarodnu javnost da osudi zvanično državno rukovodstvo zbog tog murala. Kao da ga je vlast naslikala. S druge strane, reč jednu nisu rekli na ispoljavanje najprimitivnijeg ratnog huškanja koje čine mladi radikalni islamisti po Bosni. Valjda Aidi Ćorović to ne smeta?

Zamislite samo da su Srbi u Republici Srpskoj krenuli sa prikupljanjem dobrovoljaca? Verujem da bi NATO intervenisao. Međutim, kada to čine „miroljubive Zelene beretke“ sa sve ratnim pokličima u slavu Alahu, to mu izgleda dođe kao demokratski poziv na suživot.

Pita li se neko danas zašto je Dodik dobio sankcije? Verujem da to niko nema pojma. Oprostite, a hoće li neko u Sarajevu dobiti sankcije zbog afirmisanja islamskog fundamentalizma? Hoće li Aida Ćorović reći neku protiv Zelenih beretki? Hoće li naš drugosrbijanski korpus prozboriti koju na pozive na džihad po Bosni i Hercegovini i na klanje četnika?

Elem, Srbija, posebno Republika Srpska, mora da izbegne sukob po svaku cenu. Sukob između Srba i Bošnjaka je najbesmisleniji sukob koji je ikada nastao i više je plod huškanja sa strane. Sukob je katastrofa za obe strane. Zato je neophodno svaki oblik ekstremizma, što sa naše strane, što sa strane Bošnjaka, što se tiče međusobnih odnosa u startu eliminisati. Usijanim glavama iz Sarajeva nema potrebe odgovarati na jednako primitivan način, već ako odande krene mržnja, a mi ponudimo saradnju. Na taj način obesmišljavamo besmislene ratničke pokliče i pozive na istrebljenje, klanje i slične budalaštine. Budućnost ovih prostora je isključivo u ekonomiji.

Draga braćo i sestre u Republici Srpskoj, po sve nas idu veoma teška iskušenja. U izgled nam se stavlja i ratni sukob, ali od naše mudrosti zavisi kako će se ova igra odigrati. Zato, umesto emotivnih odgovora, a razumljivo je što ih ponekad upotrebimo jer svakom normalnom je teško da trpi tu vrstu nepravde koja se prema kompletnom našem narodu odigrava, probajte da reagujete suzdržano. Mi nikako ne smemo da budemo ti koji će bilo gde u svetu biti okrivljeni da smo nešto loše započeli. Imajte na umu da je za Evropu sve više demokratski kada neko viče „Tekbir“ nego da se protiv takvih pojava bori. U skladu s tim, da bismo opstali, mudrost nam je nešto što je nasušna potreba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track