TOMISLAV MOMIROVIĆ: Nezavisno sudstvo ključno za dalji razvoj demokratije
Foto: Kurir

Autorski tekst

TOMISLAV MOMIROVIĆ: Nezavisno sudstvo ključno za dalji razvoj demokratije

Lični stav -

Pozivam građane da u nedelju, 16. januara, izađu na referendum i daju podršku ustavnim promenama koje će doprineti jačanju nezavisnosti sudske grane vlasti u Srbiji. Usvajanje ustavnih amandmana je važan korak u procesu integracije naše zemlje u EU, ali je važnije od ovoga da naš pravosudni sistem uredimo tako da bude nezavisan od uticaja zakonodavne i izvršne vlasti.

Sada kada je Srbija vratila svoju političku i ekonomsku moć i kada je, zahvaljujući istorijskoj podršci građana, na njenom čelu predsednik Republike Aleksandar Vučić, želimo da jasno pošaljemo poruku građanima da njihovo poverenje i političku moć ne želimo da koristimo i tako utičemo na izbor sudija i da se mešamo u pravosudne odluke.

Posle temeljne javne rasprave, tokom koje su ključnu reč vodili Društvo sudija Srbije i Društvo tužilaca Srbije, stvoreni su preduslovi da se napravi odlučan korak koji će garantovati to da više neće biti mešanja zakonodavne i izvršne vlasti u proces izbora sudija.

Usklađivanjem sa evropskim zakonodavstvom ojačana je sudijska pozicija, proširen je njihov imunitet u pogledu slobode izražavanja, a na njihov izbor više nema presudan uticaj Narodna skupština i odnos političkih snaga u njemu. Srbija ima teško nasleđe reforme pravosuđa iz 2009, kada je više stotina sudija i tužilaca komisijski izbačeno iz pravosuđa. Tada su sudije bez ikakvih dokaza proglašene nedostojnima i izbačene na ulicu. Podsetimo se da je to bilo vreme kada je predsednik želeo i po treći put da se kandiduje za tu funkciju, protivno svim demokratskim standardima.

Odgovornost mora da bude jasno definisana, sudstvo jeste i mora da bude nezavisna grana vlasti, i to je dobro za naše građane, za budućnost zemlje i za pravnu predvidivost u Srbiji. Ustavni amandmani nisu rezultat kompromisa i ovo nije samo „jedan korak napred“ već strateško rešavanje jednog ozbiljnog pitanja, a to je demokratsko ustrojstvo pravosudnog sistema u našoj zemlji.

Pozivam građane da iskoriste svoje demokratsko pravo, izađu na referendum i zaokruže DA i tako daju punu podršku ustavnim promenama i jačanju nezavisne sudske vlasti.

Bliži nam se 15. februar, Dan državnosti, i trenutak kada ćemo proslaviti 187 godina od donošenja Sretenjskog ustava, kojim je, između ostalog, izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti. Siguran sam da će građani Srbije samo mesec dana ranije, u nedelju, 16. januara, izlaskom na referendum i zaokruživanjem DA pokazati da je Srbija i danas moderna država u kojoj će nezavisno sudstvo biti ključ za dalji razvoj demokratije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track