FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Nedostatak pomfrita 2
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Nedostatak pomfrita 2

Lični stav -

Onomad smo apsolviralii da „žestoki momci s beogradskog asfalta“ žive od nedostatka dokaza, a da Ljilja Smajlovićka živi od nedostatka kriterijuma. Danas ćemo apsolvirati kako Rotopalanka životari od nedostatka napisanog.

Pre toga ću vam odati malu tajnu iz spisateljske radionioce. Definicija dobrog pisanja - kako književnog, tako i novindžijskog - glasi: sa što manje reči i što je moguće jasnije napisati što više od onoga što se naumilo reći. Tačka, što bi reko Čanak.

Kad se tako radi, stvari postanu malčice jasnije. Rotopalanka - čast izuzecima - radi drugačije. Gleda kako zna i ume da napiše što manje i što nejasnije i sladunjavije, sa što više visokoparnijih reči o onome o čemu mora da piše.

Uzmimo primer. U pokušaju što dubljeg uvlačenja u Najviše Dupe, Rotopalanka nikada neće otvoreno napisati ono što je i njenom srcu blisko, a za šta pretpostavlja da bi Najviši najviše voleo da čuje - u datom slučaju da Rusiji nipošto ne treba uvoditi sankcije - nego će stvar postaviti ovako, citiram: „Zbog ukrajinske krize“, glagolji Politikin novindžija/ka, obratite pažnju, nije ni „rat“ i ni „specijalna vojna operacija“ - „građani u Nemačkoj prazne rafove sa suncoketovim uljem u prodavnicama, a prvi ugostitelji izbacuju iz jelovnika pomfrit zbog nedostatka ulja i visoke cene.“

Tako od reči do reči piše, ali nenapisano u stvari kaže da će svi oni koji Rusiji uvedu sankcije doći u situaciju da prazne rafove sa zejtinom i da će „zbog nedostatka ulja i visoke cene morati da se odreknu pomfrita. Što se nama, slava bogu, neće dogoditi. Niko na svetu nema zalihe zejtina ko što Srbin imade.

Idemo dalje. Nedaleko od traktata o sumraku pomfrita u Nemačkoj, ugledah i naslov traktata o neminovnoj propasti turističke sezone u Crnoj Gori. Autor (teške li reči) traktata je mnogo eksplicitniji od pomfrit-kolege. Piše crno na belom: „Crna Gora zbog sankcija gubi Ruse i Ukrajince.“ Eksplicitnosti uprkos, mnogo toga što treba da bude pročitano (iz predostrožnosti) nije napisano.

Evo transkripta nenapisanog: Malo vam je bilo što ste nama, Srbima, zabili nož u leđa, osamostalili se i rasrbili, nego ste uvođenjem sankcija i Rusiji zabili nož u leđa i zato ćete biti strogo, ali pravedno kažnjeni gubitkom Rusa i Ukrajinaca, pa ćete ostati bez zejtina i pomfrita, možda i od potrebitijih stvari, a - ako bog da - i bez nezavisnosti.

Toliko o Politici. Prelazimo na moju omiljenu žutaru Blic. Pre neko veče na žutarinom sajtu ugledah ono paničarsko NAJNOVIJE, kliknuh i imadoh šta videti. Blic obaveštava SNiS da će Rusija uskoro pokrenuti žestoku kampanju dezinformisanja smišljenu s ciljem diskreditacije ukrajinskoj strani naklonjenih medija Blica i Danasa.

Kako će to kampanja uraditi? Tako što će - kaže Blic - okrenuti brata protiv brata, novine protiv novina, čak će i BIRN biti uvučen u špijunsku igru. Pročitavši vest, slatkogorko se nasmejah. Zašto? Zato što je kampanja dezinformacija na medijskoj sceni, na kojoj osim dezinformacija i nema drugih sadržaja, ćorav (i već obavljen) posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track