VLADIMIR ÐUKANOVIĆ: Dve strane iste medalje
Foto: Marina Lopičić

UDARNA PESNICA

VLADIMIR ÐUKANOVIĆ: Dve strane iste medalje

Lični stav -

Doživeo sam na Tviteru nešto što je verovatno retko ko doživeo, a to je da me s neviđenom strašću pljuju naizgled suprotstavljene strane.

Jedna je apsolutno antisrpska i antiruska, može se reći antipravoslavna, koja se svojski trudi da nas ubedi kako je za nas najbolje da koliko sutra postanemo članovi NATO i da se pridružimo u odbrani Ukrajine protiv ruskog agresora. Ti me pljuju jer dugi niz godina ukazujem kako je Zapad dopustio razvoj i afirmaciju nacizma u Ukrajini i da je ukrajinska vlast suštinski rehabilitovala u svakom pogledu nacizam i sve ukrajinske nacističke kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata.

Druga strana je tzv. rusofilska, to jest ona se zalaže da se Srbija skroz svrsta na stranu Rusije u ratu sa Ukrajinom i da skoro pa zaratimo sa NATO zbog naše svete borbe za svetsku pravdu. Ti su me prozvali izdajnikom majke Rusije jer se zalažem otvoreno za našu neutralnost u ovom sukobu.

Inače, počeli su da me mrze kada sam napisao tvit kako bi bilo lepo, s obzirom na to da dolazi leto, da ne uplaćuju aranžmane za letovanje po Grčkoj, Kipru, Turskoj i sličnim destinacijama, već da idu u Marijupolj i da uživaju u čarima leta na Azovskom moru. Namerno sam tako nešto napisao, jer oni su, bože moj, toliko veliki rusofili, ali svoje zadnjice ipak vole da sunčaju po Mediteranu ili po Sredozemlju, odnosno baš tamo gde je taj truli zapad.

Ima i onih koji su veliki srpski nacionalisti, ali vole Hrvatsko primorje. Inače, letovanje u Ukrajini preporučujem i ovim nesrećnicima što mašu ukrajinskim zastavama. Eno vam fino Odesa i idite je branite. Zapravo, i ovi što su antisrpski i antiruski nastrojeni, jednako kao i ovi što toliko vole Rusiju da na Srbiju pet para ne daju, idite, bre, i tucite se po Ukrajini, a ostavite Srbiju na miru.

Nemam ja šta da krijem. U svom slovenskom srcu i duši svakako da nosim Rusiju, ali Srbiju, kao moju otadžbinu, svakako da više volim. tisrpske, što sa tobože patriotske.

Vučić će biti napadan da je mali Putin sa Balkana, što forsira Kurti, odnosno određene zapadne službe preko Kurtija, a to onda preuzimaju fol nezavisni novinari kao što je Obućina i njoj slične. S druge strane, ide i napad da je Vučić protiv Rusije, i to opet se najviše forsira preko istih medija, recimo, kroz priču kako je navodno Srbija prodavala Ukrajini protivtenkovske mine.

Nesumnjivo, borba koja nam predstoji biće užasna i pritisci koje ćemo trpeti sa svih strana biće nepodnošljivi. No, mi nemamo drugi izbor do toga da se borimo za našu zemlju. Što bi naš narod rekao - u se i u svoje kljuse. Nigde se ne svrstavajmo, pratimo pažljivo situaciju i isključivo gledajmo sebe, odnosno kako da se od nadirućeg svetskog sukoba mi po strani držimo. Tviter „junacima“ poručujem da svoje junaštvo dokažu tako što će otići u Ukrajinu i tamo se međusobno pobiti u borbama za ruske ili za NATO interese kada su im oni očito bitniji od srpskih interesa. Tviter piskaranje i busanje u grudi po beogradskim ulicama je besmislica. Fino, put pod noge, pa u dobrovoljce. Tamo takve jedva čekaju. Samo što dalje od Srbije, gospodo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track