VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Kult reprezentacije
Foto: Marina Lopičić

UDARNA PESNICA

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Kult reprezentacije

Lični stav -

Vreme je da se pogledamo u oči i da ukoliko već horski kritikujemo igru naše fudbalske reprezentacije u Kataru, a imamo pravo na to jer su očekivanja bila daleko iznad onog što je ostvareno, onda bi trebalo svi prvo od sebe da pođemo i da kažemo kakav je naš odnos prema nacionalnom timu. Ne možete očekivati od igrača da imaju odnos prema dresu i grbu reprezentacije kao da je svetinja ako publika u Srbiji nema nikakav odnos prema reprezentaciji. Polazim od sebe, a neko sam ko čitav život ide po stadionima, međutim, moj odnos prema reprezentaciji Srbije je apsolutno ravnodušan. Pobedili ili izgubili, ne uzrujavam se. Dakle, ne posedujem u sebi ni trunku adrenalina kao kada igra Zvezda. Nemam nikakvu želju da odem na stadion i da gledam utakmice Srbije, a sudeći po posetama kada igra na Marakani, a ona je više nego jadna. Realno, više se za reprezentaciju Srbije tresu i dolaze da je gledaju Srbi iz Republike Srpske ili Crne Gore.

Možda se nekom neće dopasti ova surova istina o kojoj pišem, ali što pre je prihvatimo, možda ćemo ubuduće bolje reagovati. Kult reprezentacije u Srbiji ne postoji. Nije samo fudbal problem već i drugi sportovi. Za početak, bitno je da prihvatimo ovu činjenicu i da počnemo bukvalno od nule da gradimo ljubav prema nacionalnom timu. Naravno, ona dolazi s boljim rezultatima, no, i mimo toga kult nacionalnog tima i navijanja za isti mora da se napravi. Nerealno je očekivati da igrači izgaraju ako su svesni da igraju pred praznim tribinama. Dakle, mora da se pokrene ozbiljna kampanja, a to, verujte mi, neće biti lako, kojom će se prići širim masama i koja će vratiti publiku na stadione da bodre reprezentaciju. Svakako, s druge strane, mora se javnost uveravati da će se FSS boriti protiv korupcije, nameštanja rezultata, igranja igrača za koje zalegnu menadžeri i sl. Tu bi država morala da pokaže odlučnost i da surovo kažnjava svaki vid korupcije u našem fudbalu. Jedan od razloga zašto ljudi ne dolaze da gledaju reprezentaciju je sveopšte mišljenje da je FSS vrhunski korumpirana organizacija, ma ko da je vodi. Kada se nema poverenja u Savez, samim tim gubi se poverenje i u nacionalni tim. Dakle, država bi pored ozbiljnog propagandnog rada na stvaranju kulta reprezentacije morala na drugom frontu da krene u sudbonosnu bitku protiv korupcije u srpskom fudbalu i sportu uopšte.

Mora da se razgovara s navijačkim grupama svih klubova i da se pokuša da se napravi dogovor da se reprezentaciji pruži prava organizovana navijačka podrška. Super je što će doći bogati pojedinci da budu viđeni, lepo je videti ljubitelje fudbala i simpatizere, ali bez vatrene podrške, bez huka s tribine od kog se protivniku ledi krv u žilama nema uspeha. Reprezentacija Srbije to nikada nije imala. Dodatno, na državnom nivou doneti odluku da se kult stvara među školskom decom, da reprezentativci pred svaku važnu utakmicu obiđu neku od osnovnih ili srednjih škola, da se podele karte i pozovu dečaci i devojčice da dođu na stadion.

Elem, tek kada stvorimo kult reprezentacije u narodu, kada nam ona zaista postane važna i kada se budemo tresli i strepeli za njene rezultate, onda možemo da očekujemo i neki uspeh. Ovako, ukoliko se nešto ne promeni, kanal i će biti samo veći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track