FAMOZNO SVETISLAV BASARA: PROSEČNA INTELIGENCIJA
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: PROSEČNA INTELIGENCIJA

Lični stav -

Kao da nam je bilo malo prirodne inteligencije - koja se i nije baš pokazala - odnedavno se pojavila i veštačka, momentalno je postala „viralna“ i dovela do belosvetskih srpskih podela. Deo svetske javnosti je u AI video „beskrajne mogućnosti napretka ljudskog društva i kulture“, promućurniji deo sveta je u veštačkoj inteligenciji video priliku za raznorazne muljavine - zar nije primamljiva ideja da ti AI napiše diplomski rad - pesimisti su, opet, u veštačkoj inteligenciji videli scenario katastrofe sličan onom iz filma „Matriks“. Veštačka inteligencija će se skorih dana uskurčiti, osamostaliti, preuzeti kontrolu i ljude pretvoriti u belo roblje.

Intimno mislim da ideja da neka superiorna inteligencija preuzme stvari u svoje ruke sama po sebi nije loša jer se, kako rekosmo, za razliku od ljudske gluposti, ljudska inteligencija nije baš dokazala - a kad joj se i omakne da se na nekom polju dokaže, glupost četvorostruko nadoknadi svaki uzlet - ali sada sledi filosofsko pitanje: da li je jedna tako manjkava inteligencija poput ljudske u stanju da napravi inteligenciju superiorniju od nje i - naročito - inteligenciju lišenu gluposti, koja u stopu prati svaku pamet.

Uz napomenu da sam totalni analfabeta za IT tehnologije, osnovano sumnjam da će veštačka inteligencija - bar na ovom stupnju razvoja - poslužiti poglavito za razvoj kretenizma, bulažnjenja i mrsomuđenja, samo što će to činiti brže, jače i bolje nego tzv. društvene mreže, koje su joj utabale put.

Srbi, međutim, ne bi bili Srbi da momentalno nisu politizovali veštačku inteligenciju. Smem se kladiti da je jedno od prvih pitanja veštačkoj vidovitoj Zorki bilo - „kad će se strmopizditi Vučić“. Ne znam šta je AI odgovorila, ali jutros na portalu Novae doznadoh odgovor na jedno drugo pitanje povezano s Vučićem, a u daljoj perspektivi i njegovim strmopizdom.

Majke Novine veštačke invencije su veštačkoj inteligenciji dale zadatak da da svoj „stav“ o Visokoj Izjavi da će se „ako ubiju njega i njegovu porodicu, njihovi grobovi boriti protiv ustaša“.

A evo šta je, što reko Blic, odgovorila veštačka inteligencija, citiram: Izjava „Grobovi naše dece boriće se protiv mojih političkih protivnika“ ima snažnu emotivnu i kontroverznu konotaciju. Kada je sagledavamo s aspekta marketinga i politike, treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Iz marketinške perspektive, ova izjava može imati različit uticaj na različite grupe ljudi. Može privući one koji podržavaju osobu koja je izgovara i koji dele slična politička uverenja. Oni mogu interpretirati izjavu kao izražavanje snažnog patriotizma i predanosti ciljevima političke stranke ili lidera. Takve pristalice mogu se osećati povezane s emocionalnom porukom i biti motivisane da podrže dotičnu osobu.“

Odgovor je, moram to reći, popravio moje mišljenje o veštačkoj inteligenciji, a potvrdio moje mišljenje o (isfolirano) veštačkoj tabloidnoj neinteligenciji, jer je AI bez buke i besa i u trenu dokonao da se tu ne radi o stvarnim namerama, nego o marketingu prilagođenom prosečnoj srpskoj inteligenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track