FAMOZNO SVETISLAV BASARA: KIŠA GOVANA
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: KIŠA GOVANA

Lični stav -

Nakon pompeznog prikazivanja prve dve epizode serije „Sablja“ - što je vrlo neuobičajeno, serije se prave da bi se gledale u dahu - RTS je najavljeni početak emitovanja ostalih šest epizoda odložio ad calendas graecas, što će reći do nekog neodređenog datuma u budućnosti. Naravno, pod nekim imbecilnim izgovorom. Ali znate kako kaže naš narod, ko s RTS-om snima serije, guzicom trlja.

Moj kumić Sergej me je prekjuče hitno pozvao telefonom sa zahtevom da pozovem neke ljude (čije telefone nemam) i da se raspitam ko je stopirao „Sablju“. Da je trenutak bio pogodniji za zajebanciju, ko iz puške bih odgovorio: kako ko, Mauricio Masari, ali trenutak nije bio za zajebanciju, pa sam zato okrenuo brojeve dveju osoba koje bi možda mogle znati zašto je emitovanje odloženo. Ni oni nisu znali. Jedan nije znao da takva serija uopšte postoji.

Serđo ipak nije otišao tako daleko da krivicu za obustavu rada serije svali na moje dve zastavničke kritike - na neviđeno, koje su inače - uprkos cijukanjima, ibretenijima i pozivanjima na dobre običaje, sasvim legitimna stvar. Svako ima pravo da na osnovu određenih parametara: 1. renomea producenta, 2. filmske priče kojoj fale povelike komadine i 3. lika neiskusne novinarke koja će sav taj pandemonijum povezati u konkretnu priču, sazna nešto konkretno o najmračnijem događaju u Srbiji XXI veka, a šire.

To pravo, naravno, povlači i obavezu da se - ukoliko se iskritikovani uradak pokaže kao sjajno ostvarenje - zastavnički kritičar pospe cisternom govana na Trgu republike, na šta sam, kako sam već obavestio javnost, spreman. Možebiti da bi lice odgovorno za odlaganje serije valjalo potražiti u spisku uglednih pretpremijernih zvanica, koji je meni nedostupan, i u šaputanjima po kuloarima.

Zvanično RTS-ovo saopštenje da je „razlog za odlaganje što jedan od najprestižnijih festivala filmskih i serijskih sadržaja razmatra mogućnost da ‘Sablju’ uvrsti u svoj program“ treba smotati u rolnu i nabiti u dupe.

Do termina kad će „Sablja“ - ako se steknu uslovi - biti prikazana na RTS-u ići će serija misterioznog naslova „Tajne vinove loze“, mada držimo da bi termin bilo bolje popuniti ad hok sapunskom operom Konstituisanje gradske skupštine, za koji prilažem sinopsis skrpljen iz novinčina: „Srpska napredna stranka i njen koalicioni partner SPS žele pun legalitet, ali i legitimitet vlasti u Beogradu, i zato će u narednih desetak dana pokušati da svih šest odbornika liste ‘Mi - glas iz naroda - Aleksandar Jerković’ ubede da im se priključe.“ Zato je u ponedeljak konstitutivna sednica odložena za 1. mart.

To se može zaključiti na osnovu izjave predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića, koji je uoči zakazane, pa odložene sednice naveo da je doneta odluka da se, bez obzira što SNS i SPS imaju legalnu većinu, podigne moralna letvica legitimiteta i da će se, ukoliko za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava izborne liste „Mi - glas iz naroda Aleksandar Jerković“, ići na nove izbore. Ko u „Sablji“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track