BEZ RUKAVICA: Đilasov petak trinaesti
Foto: Shutterstock

BEZ RUKAVICA

BEZ RUKAVICA: Đilasov petak trinaesti

Lični stav -

Ko će biti novi gradonačelnik Beograda?

Ne znamo. Ali znamo ko neće... Kandidat „Srbije protiv nasilja“.

Kao u onoj priči o vladici kojeg na ulasku u selo nije dočekala zvonjava, pa je ljutito pitao kako je to moglo da se desi, a pop mu kazao: „Vaše preosveštenstvo, razloga ima više. Jedan je što crkva nema zvono“ - i ovde postoji desetak objašnjenja za gornju tvrdnju. A jedno je da Đilas i kompanija imaju mentalitet gubitnika.

Dokaz?

Na dan kad je saopšteno da će u Beogradu izbori biti ponovljeni, Šolakovi mediji radosno su uskliknuli: „Prvi Vučičev poraz posle deset godina!“

Pa šta ste radili čitavu deceniju, rođaci?

Ponovljen izlazak na birališta izazvan - pazite ovo, ne njihovim rezultatima! - vašarskom svađom u Nestorovićevom pokretu proglasili su za svoj krajnji domet! To je kruna njihovog desetogodišnjeg rada u narodu, kilometara šetnji i sati besmislenog stajanja na trgovima! Oni prosto ne umeju ni da sakriju da su ubijeni u pojam, pomireni sa sudbinom kao pas koji je zlostavljan pa se štreca od svakog naglog pokreta!

Kad klikću: „Prvi Vučićev poraz posle deset godina!“ i jedan drugome čestitaju, oni se već mire s narednih deset godina uzastopnih neuspeha - do novog „Vučićevog poraza“!

Jedina im je muka što će do tada nekoliko puta morati da izlaze na izbore i da učestvuju u igrokazu kakav nam je svojevremeno pokazao Bata Živojinović u „Raljama života“. Obučeni u leopard spido gaćice, udaraće se u maljave grudi i pretiti: „Sad ću da te karam!“... pri čemu i oni i publika znaju da će se sve završiti... mlohavo. S milion glasova manje nego što za karanje treba.

Zar sve to, uostalom, ne gledamo ovih dana?

Javno prenemaganje đaka koji zna da ga u školi čeka pismeni, a on ne zna ni da bekne, pa laže da ga boli glava, da nema prvi čas, a možda ima i žuticu...

„Srbja protiv nasilja“ neće na ponovljene beogradske izbore jer nisu sve preporuke ODIHR ispunjene, ne odgovara joj datum, Vučić će opet da da svoje ime listi... Samo još presan krompir da pojedu da bi im skočila temperatura!

Možda još jadnije od onog poklika o „porazu“ posle deset godina zvuči taj zahtev da u nazivu liste ne bude Vučićevo ime. Još očiglednije manifestuje pomirenost s porazom, ubijenost u pojam. To je kao kad bi protivnička ekipa od Mesija tražila da šutira samo desnom.

Sun Cu u „Umeću ratovanja“ piše: „Od gubitka teritorije pogubniji je gubitak dostojanstva!“

A što se biranja datuma tiče - navodno im 28. april ne odgovara jer je praznik, pa će njihovi potencijalni glasači putovati na odmor - vredi podsetiti da su prošlog leta protesti obustavljeni zbog odmora, pa su „demonstracije koje će odlučiti stvar“ odložene zbog Nove godine i Božića... Nameće se pitanje: ako vam je zaista toliko teško da živite u „vučićevskoj Srbiji“, zašto ne žrtvujete dva dana odmora da biste posle do kraja života živeli s Đilasom srećni i zadovoljni? Uostalom, za Đilasovu opoziciju do sada se svaki put glasalo u petak trinaestog!

Biće pre da tu logike nema, da samo traže odlaganje neumitnog suočavanja sa istinom. Ali uzaludan je to trud! U subotu, 9. marta, fanovi mlade pevačice Breskvice održaće protest ispred RTS nezadovoljni ishodom izbora za Pesmu Evrovizije.

Sigurno će ih biti više nego pristalica koje je na Trgu Republike 6. marta okupio Radomir Lazović.

Manite Bodirogu, probajte s Breskvicom za kandidata!

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track