FAMOZNO SVETISLAV BASARA: CENTAR PAŽNJE
Foto: Marina Lopičić

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: CENTAR PAŽNJE

Lični stav -

Na vest da „nam je“ Crna Gora ponovo „zabila nož“ - ovoga puta u ruska leđa - i najavila zabranu ruskih medija, rusodupeljupci po Srbiji i srpskim zemljama su zapali u težak anafilaktički šok i stali donebesno naricati nad „flagrantnim kršenjem slobode medija“ i bla, bla, bla... Moju neznatnost suštinski boli qwrz da li će ruski mediji u Crnoj Gori, a i šire, biti zabranjeni ili će nastaviti da šire rusku „meku moć“. Mislim da je to svejedno. I to ću i obrazložiti, po stavkama.

Stavka prva. Ruski propagandni mediji se ne obraćaju toliko svojoj, rusodupeuvlakačkoj klijenteli - ta ekipa je već preparirana - koliko dilberima/kama koji ruske medije očima ne mogu da vide, ali ih zbog neizdrža redovno gledaju i čitaju.

U toj stvari važi pravilo koje važi za Pink i žutare: svako ko obrati pažnju na te medije, koliko god se sladostrasno zgražavao nad njihovim sadržajima, u startu je podlegao njihovoj „mekoj moći“ i debelo zaslužuje da ih gleda/čita. (Ovo pravilo ne važi za profesionalce poput, recimo, mene, koji bez HTZ opreme pohodi RT Balkan po službenoj dužnosti, čisto da vidi šta ta divna slavjanofilska stvorenja sanjaju, a šta im se događa.)

Sad će me neko možda upitati: A da šta ruska meka moć ima od toga što će zakleti protivnici ruske meke moći gledati/čitati programe i napise ruskih medija i posle se ibretiti? Eh, šta? Isto ono što Visoko Mesto ima od gnevnih reakcija dilbera/ki koji očima ne mogu da ga vide, a povazdan ga gledaju, slušaju i penušaju.

Imaju centar pažnje. A valjda je svima jasno da se poslovi obavljaju na periferiji, a ne u centru pažnje. Centrima pažnje - bilo ruskoj mekoj moći, bilo Visokom Mestu - manje-više (Visokom Mestu nešto više) nevažan je „predznak“ pažnje, bitno je skretanje pažnje. A zašto? Mogao bih vam to reći, ali bih u tom slučaju morao postupiti kao Kapetan Dragan i ubiti vas zato što ste previše znali.

Znate onu priču o tome šta se događa kad nekom kažete: „Nipošto nemoj misliti na ružičaste slonove veličine mačke.“ Biva to da onaj kome je to rečeno satima ne misli ni o čemu drugom nego o malim ružičastim slonovima, koje bole qwrčići što ne postoje, koji u izvesnom smislu i postoje zato što ste naseli na dubaru.

Ostavimo profesionalne inspektore po strani. Svi ostali koju odu na portal RT Balkan i pročitaju da je ruska vojska likvidirala 50.000 ukrajinskih vojnika za pola sata, pa pomisle „kakva bedna, masna laž“ svrstavaju se u isto koš s rusodupeljupcima koji pročitavši isti fake news pomisle „o, kakvo bogougodno delo, još malo pa će ruska vojska na Kosovo da svrati“.

To vam je kao u slučaju Platona, koji je robove i robovlasnike svrstavao u isti koš ljudi nižeg ranga koji petljaju oko proizvodnje i trgovine, samo što neki imaju više, a neki manje para (i sreće).

Okanimo se platonizma. Krenimo u finale. Ako bi počem Srbija ushtela da sledi primer drugog oka u glavi i da poradi na smanjenju ruske meke moći - bilo bi pametnije da umesto RT Balkan zabranila Politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track