MUNDIJAL UŽIVO, 15. DAN: Prvi dan bez fudbala u Rusiji! Orlovi se vratili kući...
Foto: Starsport©

Kurir u RUSIJI

MUNDIJAL UŽIVO, 15. DAN: Prvi dan bez fudbala u Rusiji! Orlovi se vratili kući...

Mundijal 2018 -

Dobro došli na blog uživo!

U Rusiji se trenutno održava Svetsko prvenstvo u fudbalu, a Kurir je rešio da vas na najbolji način inforimiše o svim dešavanjima. I to iz minuta u minut!

U našem blogu uživo na jednom mestu će pronaći najnovije informacije, rezultate, najave, uključenja uživo iz Rusije, kao i brdo zanimljivosti koje prate najvažniju sporednu stvar na svetu.

Dobro došli na Kurir sport!

23:30 - Poštovani čitaoci, bilo je to sve što smo vam pripremili za današnji blog posvećen Svetskom prvenstvu u Rusiji. Čitamo se sutra! Laku noć!

18:20 - Fifa: VAR je skoro savršen, uz 99,3 odsto uspešnosti

Medjunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da sistem video tehnologije VAR radi "skoro savršeno" na Svetskom prvenstvu u Rusiji, uz procenat od 99,3 odsto ispravno donetih odluka koje su promenile tok utakmica.

VAR sistem se u Rusiji prvi put u istoriji koristi na Svetskim prvenstvima. Sudije su do sada uz pomoć VAR-a dosudile sedam penala na turniru, a dva gola su priznata, nakon što su prethodno poništena zbog ofsajda, uključujući i onaj koji je pomogao da Južna Koreja izbaci branioca titule Nemačku. ; Šef sudijskog komiteta Fife Pjerluidji Kolina rekao je da je 99,3 odsto procenat uspešnosti VAR-a, što je prema njegovoj oceni i oceni drugih bivših sudija, "veoma, veoma blizu savršenstva".

"Bez VAR-a, ta cifra bi bila 95 odsto", dodao je Kolina. Nekolicina selekora na Mundijalu kritikovali su video tehnologiju, a srpski selektor Mladen Krstajić bio je ljut što sudija nije dosudio penal za Srbiju protiv Švajcarske, kada su dvojica igrača držala i oborila Aleksandra Mitrovića u kaznenom prostoru. Engleski mediji kritikovali su sudjenje, pošto su igrači Tunisa "rvačkim zahvatima" čuvali napadača Harija Kejna. Kolina nije to komentarisao, već je rekao da je upozorio sudije da budu stroži kod situacija kada igrači vuku i drže protivnika u kaznenom prostoru. Pre početka Mundijala vladala je zabrinutost za sudije koji do tada nisu koristili video tehnologiju, da li će utakmice biti sporije i da li će se dosudjivati sitni faulovi. Medjutim, Fifa je navela da je sada lopta duže u igri nego na prošlom Svetskom prvenstvu, a da je ukupni broj faulova smanjen u prvih 48 utakmica na turniru.

Sudije zadužene za VAR sede u posebnoj, zatamnjenoj prostoriji smeštenoj u kancelariji na periferiji Moskve. Od njih se traži da u normalnoj brzini video snimka pregledaju incident, kako ne bi bili suviše strogi prema blagom kontaktu igrača. Oni mogu da koriste usporeni snimak da vide trenutak kontakta, ali pri normalnoj brzini snimka odlučuju koliko je ozbiljan faul. ; "Sve se u usporenom snimku ili super usporenom snimku čini veće i ozbiljnije, čini se da je namerno. Fudbal je sport u kome svaki kontakt ne znači faul", naveo je Kolina.

Sudije zadužene za VAR su u dosadašnjem toku takmičenja pregledale 335 incidenata, 6,9 po utakmici, uključujući i sve golove, 14 odluka je promenjeno a tri su potvrdjene.

Kolina je rekao da se nada da će u budućnosti gledaoci televizijskih prenosa moći da čuju komunikaciju izmedju sudije na utakmici i sudija zaduženih za VAR.

Za razliku od njega, zamenik generalnog sekretara Fife Zvonimir Boban je protiv te ideje, rekavši da će zbog mešavine stranih jezika to biti nemoguće za televizije.

17:22 - ŠOK U EGIPTU: Besni navijači Faraona opkolili Salahovu kuću! Zvezda Liverpula je na iznenađenje mnogih izašla iz doma, A ONDA ....

16:38 - Fifa zadovoljna što nije bilo žutih kartona zbog zahteva za VAR-om

Svetska fudbalska organizacija (Fifa) saopštila je danas da je zadovoljna što sudije do sada na Svetskom prvenstvu nisu dodeljivale žute kartone igračima koji su gestovima tražili pregledavanje usporenih snimaka (VAR).

Sudije imaju pravo da javno opomenu igrače zbog zahteva pokazivanja kartona rivalu ili sarkastičnog aplaudiraanja odluci arbitara, ali još uvek nisu opomenuli nijednog od brojnih igrača koji su zahtevali VAR.

Šef sudijskog komiteta Fife Pjerluidji Kolina rekao je da je gest igrača koji traže VAR u redu ako nije na "neučtiv način ".

"Ponekada rukama napraviti oblik TV ekrana način je da koristite reč koju ne znate", rekao je Kolina.

15.36 - Felaini još dve godine u Mančester Junajtedu Fudbalski reprezentativac Belgije Maruan Felaini produžio je danas ugovor sa Mančester junajtedom na još dve godine, saopštio je klub sa Old Traforda. Ovaj 30-godišnji vezni igrač imao je nekoliko pounda ovog leta da kao slobodan igrač promeni klub, ali je odlučio da ostane u Junajtedu. On je stigao 2013. godine iz Evertona za 27 miliona funti, a prethodno je igrao za Standard iz Liježa. Za Belgiju, sa kojom je trenutno na Mundijalu u Rusiji, odigrao je 84 utakmice i postigao 17 golova.

mauran felaini
mauran felainifoto: AP

15.08 - Mario Basler kritikovao Ezila: Nije lider koji želi da bude

Bivši nemački fudbalski reprezentativac Mario Basler ponovo je kritikovao Mesuta Ezila, nakon što je Nemačka učešće na Mundijalu završila već u grupi. "Igrači nisu bili 100 posto spremni i niko nije mogao da vodi tim. A Ezil nije lider koji bi želeo da bude", rekao je Basler za nemačke medije. Bivši fudbaler Bajerna prethodno je okarakterisao Ozilovu fizičku spremu kao da je "mrtva žaba" posle poraza startu Svetskog prvenstva od Meksika (1:0). Basler je stao u odbranu selektora Joahima Lev, prebacujući krivicu na igrače. "Ako su igrači nisu spremni da daju 100 odsto svojih mogućnosti, onda ste kao selektor nemoćni", dodao je Basler. Nemačka posle 80 godina nije uspela da prođe prvu fazu na Svetskom prvenstvu, tako da neće imati priliku da odbrani titulu prvaka osvojenu pre četiri godine u Brazilu kada je u finalu savladala Argentinu (1:0). Porazom od Južne Koreje (2:0), Nemci su takmičenje završili kao poslednji u grupi, a dalje su prošle reprezentacije Švedske i Meksika.

14.20 - Na Mundijalu nema dopingovanih

Više od 2.700 doping testova urađeno je na Svetskom prvenstvu u Rusiji i nijedan nije pozitivan, saopšteno je danas. Svaki fudbaler koji je prijavljen za svetski šampionat testiran je bar jednom. Svi testovi su analizirani u akreditovanoj laboratoriji u Švajcarskoj i nije bilo pozitivnih uzoraka. Svetska fudblaska federacija (FIFA) je zadovoljna procesom i zbog toga što do sada nije bilo kršenja antidoping pravila.

14.01 - Rusija uvećala subvencije za Mundijal za 13 miliona

Rusija je uvećala državne subvencije za Svetsko fudbalsko prvenstvo za 13 miliona dolara. Ruska vlada naredila je isplatu dodatnih 7,6 miliona dolara za privremene infrastrukture Svetskog prvenstva, kao i 5,3 miliona dolara državnoj kompaniji koja je zadužena za održavanje stadiona. Uz te subvencije, troškovi Svetskog prvenstva su oko 10,7 milijardi dolara, ali to ne uključuje pojedine troškove za infrastrukturu. Prema analizama ruskih eksperata, ukupni troškovi Svetskog prvenstva biće blizu 14 milijardi dolara, što bi Mundijal u Rusiji učinilo najskupljim u istoriji. Nekolicina ruskih regionalnih zvaničnika tražilo je više državnog novca pošto strahuju od velikih troškova održavanja stadiona po završetku Mundijala. Novi i renovirani stadioni su i po nekoliko puta veći nego što je prosečna posećenost navijača na utakmicama ruske lige.

12.32 - Gvardado: Brazil? Srećni smo, imamo šansu za idealan scenario Kapiten fudbalske reprezentacije Meksika Huan Gvardado rekao je da ga oduševljava šansa što će u osmini finala igrati protiv Brazila i priželjkuje savršen scenario u kom će njegov tim eliminisati jednog od glavnih favorita za osvajanje Svetskog prvenstva u Rusiji. "Meksiko ima dobre šanse da pobedi Brazil u osmini finala i prvi put u istoriji prođe u četvrtfinale. Koja bolja motivacija može da bude od te, suočavamo se sa petostrukim prvakom", rekao je Gvardado za meksičke medije. Prema njegovim rečima svi iz ekipe su uzbuđeni što imaju priliku da se suprostave Brazilu. "Nadamo se da ćemo konačno uspeti da napravimo korak dalje. Meksiko ima 23 igrača od kojih svi mogu da budu starteri". rekao je Gvardado. Meksiko u ovaj meč ulazi nakon poraza od Švedske (3:0) u 3. kolu F grupe, koji ih je koštao prve pozije u grupi i lakšeg protivnika u nokaut fazi. Meč osmine finala između selekcija Meksika i Brazila igra se u ponedeljak u Samari.

12.16 - FIFA o fer-plej kriterijumu: Želeli smo da izbegnemo lutriju Svetska fudbalska federacija (FIFA) uvodjenjem kriterijuma fer-pleja u rangiranju reprezentacija želela je da izbegne lutriju, rečeno je danas novinarima u Moskvi. "Jednostavno, želeli smo da izbegnemo izvlačenje kuglica. Ovo je dodavanje još jednog kriterijuma pre lutrije. Posle Svetskog prvenstva ćemo napraviti osvrt i videti kako je prihvaćeno. Za sada ne vidimo da je potrebno da se bilo šta menja", rekao je predstavnik FIFA Kolin Smit. FIFA je na Svetskom prvenstvu u Rusiji uvela pravilo prilikom rangiranja ekipa posle bodova i gol razlike gleda takozvani fer-plej kriterijum, odnosno da prednost ima ekipa sa manje kartona. Prvi tim u istoriji svetskih prvenstava koji je prošao dalje zahvaljujući tome je Japan, koji je imao isti broj bodova i gol razliku kao i senegal u Grupi H, ali manje žutih kartona.

11.18 - Kolumbija strepi zbog povrede Hamesa Rodrigesa Reprezentacija Kolumbije strepi zbog povrede svog najboljeg fudbalera Hamesa Rodrigesa. "Nije nam ugodno, ne znam na čemu smo. Hames je radio maksimalno na poslednjem treningu, nije bilo nagoveštaja o povredi", rekao je selektor Hoze Pekerman u Samari. Kolumbija je pobedila Senegal sa 1:0 i izborila plasman u osminu finala Svetskog prvenstva, ali je na toj utakmici ostala bez svog najboljeg fudbalera. Rodriges, najbolji strelac prošlog svetskog šampionata, rano je zamenjen protiv Senegala u četvrtak, već u 31. minutu utakmice. Kolumbija će u osmini finala Svetskog prvenstva u Rusiji igrati protiv Engleske 3. jula u Moskvi.

10.43 - Milinković-Savić: 150 miliona evra je motivacija, ne teret Srpski fudbaler Sergej Milinković-Savić izjavio je danas da je Juventus "odličan tim", ali da će se još videti da li će otići ili ostati u Laciju, kao i da je cena od 150 miliona evra motivacija, a ne teret. "Sada idem nazad u Lacio, gde sam pod ugovorom. Onda ćemo videti da li ću ostati ili otići, što zavisi od predsednika i sportskog direktora. Razgovarao sam sa njima, cifra od 150 miliona evra nije teret, to je motivacija da budem bolji", preneli su italijanski mediji reči Milinković-Savića. Predsednik Lacio Klaudio Lotito odredio je cenu od 150 miliona evra za Milinković-Savića. Milinković-Savić je završio učešće sa reprezentacijom Srbije na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Za njega su navodno zainteresovani brojni klubovi. "Svaki dan vidim veze sa drugim timom, a to je motivacija. Juventus je odličan tim, top u Italiji, što se može videti po broju trofeja. Plus, moj mali brat Vanja je u Torinu", kazao je Milinković-Savić i dodao da nije stvar u tome da prati brata, već da mu je porodica važna. Sergej Milinković-Savić je navijačima Lacija poručio da je u tom klubu proveo tri prelepe godine i da će oni ostati u njegovom srcu.

08.49 - Sautgejt: Ne volimo da gubimo, postojao je dvostruki cilj

Selektor fudbalera Engleske Geret Sautgejt rekao je da nije srećan zbog poraza od Belgije (1:0), ali da je njegova ekipa u tom meču imala dvostruke ciljeve. "Ovo je bio dobar test za nas. Želimo da pobeđujemo, tako da nismo srećni što smo utakmicu završili poraženi. Ali, imali smo dvostruke ciljeve. Sledi utakmica koja će biti najveća ove decenije za nas", rekao je Sautgejt posle utakmice. Engleska je u Kalinjingradu izgubila od Belgije sa 1:0 i zauzela drugo mesto u Grupi H na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Protivnik u osmini finala biće joj Kolumbija, dok će se Belgija sastati sa Japanom, ali se nalazi u težoj polovini. "Mislim da je utakmica sa Belgijom bila izjednačena. Belgija je kontrolisala posed i imala bolje šanse u prvom poluvremenu. Mi smo imali neke dobre u drugom", kazao je Sautgejt. Selektor Engleske je naveo da je izveo kombinovan tim upravo da bi sačuvao najbolje igrače za duel sa Kolumbijom.

08:01 - DAN BEZ FUDBALA! Danas je prvi dan pauze od starta Mundijala u Rusiji.... U subotu počinu okršaji osmine finala!

08:01 - ORLOVI STIGLI U BEOGRAD Fudbalska reprezentacija Srbije je u četvrtak uveče iz Rusije doputovala u Beograd, a igrači su otišli svako na svoju stranu iako ih je čekao autobus Fudbalskog saveza Srbije.

08:01 - Poštovani posetioci portala Kurir! Prethodni dan nam je doneo pregršt uzbuđenja na Mundijalu! Ako ste slučajno nešto propustili za vas smo pripremili pregled, a on se nalazi na samo jedan klik od vas!

08:00 - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti sa Svetskog prvenstva na jednom mestu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track