KREĆE NOVO DOBA: Mundijal nije završen, ali jeste jedna era u fudbalu! Evo i zašto
Foto: Reuter

PREKRETNICA

KREĆE NOVO DOBA: Mundijal nije završen, ali jeste jedna era u fudbalu! Evo i zašto

Mundijal 2018 -

Fudbalska reprezentacija Argentine došla je na Svetsko prvenstvo u Rusiju sa igračima koji su osvojili brojne titule, ali ne i sa A timom.

Argentina je osvojila pet titula svetskog prvaka od 1995. do 2007. godine u uzrastu do 20 godina i dve zlatne olimpijske medalje, 2004. i 2008. godine, ali njena A selekcija dugo nije osvojila trofej. To neće uspeti ni ove godine, posle jučerašnje eliminacije u osmini finala Mundijala u Rusiji, porazom od Francuske sa 3:4.

Najviše se očekivalo od velike zvezde Barselone Lionela Mesija, koji nikako ne uspeva da igre i rezultate iz kluba prenese u državni tim. Pre četiri godine na Mundijalu u Brazilu Argentina je izgubila od Nemačke posle produžetaka sa 0:1, a posle toga je u dva navrata poražena u finalu Kupa Amerike.

Mesi je bio najzaslužniji za osvajanje titule 2005. godine na Svetskom prvenstvu mladih. Postigao je dva gola iz penala u finalu protiv Nigerije (2:1), a turnir je završio kao najbolji strelac sa šest golova, posle toga mnogi su počeli da ga upoređuju s legendarnim sunarodnikom Dijegom Maradonom.

Od 2007. godine i titule svetskog prvaka do 20 godina, Argentina se samo u dva navrata kvalifikovala za turnir, a najbolji plasman joj je četvrtfinale 2011. godine.

Uprkos tome, Argentina važi za rasadnika talenata.

"Uveren sam da Argentina ima veoma, veoma dobre igrače i mlade fudbalere koji moraju mnogo da rade kako bi se domogli prvog tima, koji će se ponovo vratiti u sam vrh svetskog fudbala", rekao je selektor Argentine Horhe Sampaoli.

Mesi je u Barseloni "mašina za davanje golova", najbolji strelac i najvažniji igrač tog kluba.

On nije prikazao takve igre za reprezentaciju, a na četiri svetska prvenstva u 19 utakmica postigao je šest golova.

Sve golove postigao je u grupnoj fazi, a nijedan pogodak u nokaut fazi takmičenja.

Druga najveća zvezda Mundijala, Portugalac Kristijano Ronaldo, juče je takođe završio takmičenje, posle poraza od Urugvaja sa 1:2.

Brojni svetski mediji naveli su da je to kraj jedne ere Svetskog prvenstva, decenije tokom koje se sve vrtelo oko dvojice igrača koji su poslednjih godina osvojili 10 titula najboljeg fudbalera sveta. Rivali iz španskog pvenstva nisu uspeli da te uspehe prenesu na državni tim.

Nastupi 31-godišnjeg Mesija i 33-godišnjeg Ronalda na narednom Mundijalu u Kataru 2022. godine su malo verovatni, pa je za obojicu titula svetskog prvaka gotovo nedostižna. Ronaldo je 2006. godine igrao s Portugalom polufinale Svetskog prvenstva, ali od tada nije sa ekipom igrao u drugoj fazi. On je, međutim, pomogao Portugalu da osvoji Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Na Mundijalu u Rusiji zasenio ih je 19-godišnji Francuz Kilijan Mbae, kome većina svetskih stručnjaka prognozira svetlu budućnost.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track