SRBIN ODVEO HRVATE U ČETVRTFINALE MUNDIJALA: Vatreni poslali Dance kući, za polufinale sa Rusijom! (VIDEO)
Foto: Reuters

LUDNICA U NIŽNJEM

SRBIN ODVEO HRVATE U ČETVRTFINALE MUNDIJALA: Vatreni poslali Dance kući, za polufinale sa Rusijom! (VIDEO)

Mundijal 2018 -

Reprezentacija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva pobedom protiv Danske posle penala.

Fudbaleri Hrvatske plasirali su se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Rusiji posle boljeg izvođenja penala. Junak kockastih bio je golman srpskog porekla Danijel Subašić, koji je odbranio čak tri udarca sa 11 metara.

U regularnom delu rezultat je bio 1:1, a oba gola su postignuta na samom startu meča. Jorgensen je doveo već u prvom minutu doneo prednost Dancima, a smao tri minuta kasnije Mandžukić je izjednačio rezultat.

Do kraja meča regularnog dela igre praktično nije bilo prave prilike na meču. Tempo igre je bio dosta nizak, pa se očekivano otišlo u produžetke.

Ni tamo se ništa nije drastičnije promenilo. Ipak, odlučujuće momenat je mogao da se desi u 114. minut, kada je Rebić prošao celu odbranu i golmana Šmajhela, a onda ga je Jorgensen faulirao. Sudija je pokazao na belu tačku i samo žuti karton.

Modrić je uzeo loptu, ali je Šmajhel izašao kao pobednik.

U penal seriji bilo je dosta promašaja, ali su Hrvati izgleda bili hladniji kada je to bilo najpotrebnije.

U četvrtfinalu igraju sa Rusijom, koja je ranije danas bila bolja od selekcije Španije takođe posle bolje izvođenja jedanesteraca.

TOK MEČA:

PENALI:

3:2 - Rakitić je siguran za pobedu Hrvata.

2:2 - Novi promašaj. Jorgensen je promašio!

2:2 - Nova odbrana Šmajhela. Pivarić je promašio ovog puta!

2:2 - Šene promašuje penal.

2:2 - Ovog puta Modrić je bio siguran.

2:1 - Kron-Dejli dovodi Dance u novo vođstvo.

1:1 - Kramarić siguran.

1:0 - za Dance - Simon Kjer.

0:0 - I Milan Badelj je promašio penal.

0:0 - Eriksen je prošio prvi penal!

120. minut - kraj produžetaka. Sada su na redu penali.

116. minut - LUKA MODRIĆ PROMAŠIO PENAL. Šmajhel mu je loptu uhvatio živu.

foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

114. minut - PENAL ZA HRVATE! Prošao je Rebić golmana Šmajhela, trčao prema praznom golu, a onda ga je sa leđa faulirao Jorgensen. Jorgensen je za nameran faul dobio samo žuti karton!

109. minut - Iz igre je izašao strelac gola Mario Mandžukić , u igru je ušao Milan Badlje.

108. minut - Prvi kontak sa loptom i odlična prilika za Sista. Namestio se na jaču desnu nogu, šutnuo u nebranjeni deo gola, ali je lopta prošla pored leve stative gola Šmajhela.

107. minut - U igru je ušao Pjer Sisto, iz igre je izašao Bretvajt.

106. minut - Počeo je drugi produžetak.

105. minut - Zavšren je prvi podužetak.

99. minut - Pokušao je Šene sa nekih 20 metara, lopta je prošla pored desne stative. Nije bilo tako opasno kao što se činilo u prvi mah.

94. minut - U produžetku sve po starom!

KRAJ REGULARNOG TOKA... Slede produžeci

90+2. minut - Rakitić je pucao iz velike daljine - za malo pored gola.

84. minut - Centaršut Pivarića, reakcija glavom Perišića iz teške pozicije bolje nije mogao.

83. minut - Kovačić se žali na povredu ramena, pa mu se ukazuje pomoć.

foto: Reuters

81. minut - Dalić uvodi Pivarića umesto Strinića koji se požalio na povredu.

78. minut - Prodor, dribling i šut Rebića - Šmajhel siguran.

72. minut - Odlična prilika za Dance. Jorgensen je primio, nije omdah opalio, namestio se na levu nogu, ali je šutirao pravo u golmana Subašića.

71. minut - U igru je ušao fudbaler Real Madrida Mateo Kovačić, iz igre je izašao Marcelo Brozović.

foto: Reuters

69. minut - Tempo igre je drastično opao u drugom delu meča, čini se da su obe ekipe zadovoljne trenutnim rezultatom.

56. minut - Malo uzbuđenja pred golom Subašića, Povlsen je centrirao, Vida intervenisao, ali nespretno, do lopte je došao Brajtvaite, ali je šutirao veoma loše.

53. minut - Mirna luka... Nijedan od rivala ne želi da rizikuje, pa je ritam meča u padu.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Danci su izvršili prvu izmenu - Šene je zamenio Kristensena.

foto: Reuters

45. minut - Završeno je prvo poluvreme utakmice.

45. minut - Perišić je primio loptu kod leve aut linije, ubacio po zemlji ka Rakitiću koje na prvu opalio sa visine penala, ali je Šmajhel uhvatio živu loptu.

42. minut - PREČKA ZA DANCE: Pokušao je Eriksen da centrira, zavrnuo je loptu, a kada su je svi videli daleko od gola, ona je naglo pala i zakačila same rašlje.

39. minut - Modrić je izveo skraćeni korner sa leve strane, Lovren je glavom samo malo zakačio loptu, ali je ona prošla koji milimetar od leve stative gola Šmajhela.

29. minut - Pokušao je najpre Rakitić sa nekih 20 metara, ali je Šmajhel odbio loptu na stranu. Naleteo je Modrić i ponovo šutnio, Šmajhel je odbio na penal, a onda je loše zahvatio Perišić, gol je bio skoro prazan.

27. minut - Odlična prilika za Dance. Izbio je iznenada Bradvajt ispred Subašića, niije bio dovoljno brz pa je pokušao da ukliza i dođe do lopte. Subašić je bio na visini zadatka, a lopta se od glave Bradvajta odbila u gol aut.

20. minut - Hrvati traže penal! Mandžukić je pao posle duela sa Knudsenom. Posle konsultacija sa VAR studijom, sudija Pitana je pokazao da se igra nastavi.

12. minut - Jorgensen je napravio faul na 17 metara od gola, slobodan udarac je izveo Perišić, pogodio je "živi zid", a Hrvatska je dobila korner.

4. minut - GOOOLLL - 1:1! MANDŽUKIĆ! Kjer je, želeći da izbaci loptu iz kaznenog prostora, pogodio Knudsena u glavu, ona se odbila do Mandžukića koji taj poklon nije propustio da pretvori u izjednačenje.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

1. minut - GOOOLLL - 1:0 za DANSKU! JORGENSEN! Gol posle 58 sekundi! Posle auta sa desne strane lopta je pala pred gol, Jorgensen se u gužvi najbolje snašao i šutirao, ona je pogodila Subašića i odskakutala u mrežu!

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

1. minut - Utakmica je počela...

SASTAVI:

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Rakitić, Brozović - Rebić, Modrić, Perišić - Mandžukić.

DANSKA: Šmajhel – Kjer, Kristensen, M.Jorgensen – Dalsgard, Eriksen, Dilejni, Knudsen, - Poulsen, Brajtvajt, Kornelijus.

Pobednik će se u četvrtfinalu 7. jula u Sočiju sresti sa Rusijom, koja je posle penala eliminisala Španiju.

Hrvatska spada u red reprezentacija koje su najviše pokazale u grupnoj fazi Svetskog prvenstva. Zato joj, s pravom, pripada uloga favorita u duelu sa Danskom.

Posle turbulentnog finiša kvalifikacija, "vatreni" su u Rusiji pokazali snagu i zrelost. Osim nespornog individualnog kvaliteta, krasi ih i taktička odgovornost. Iz takve igre proistekle su rutinska pobeda nad Nigerijom (2:0) i ubedljiv trijumf nad Argentinom (3:0), a nisu popustili ni sa rezervnim sastavom protiv Islanda (2:1). Jedini gol u Rusiji primili su iz penala.

"Uradili smo mnogo, ali čekamo meč sa Danskom da pokažemo pravu snagu. To je dan istine za nas", poručio je selektor Zlatko Dalić i dodao: "Slika Danske protiv Francuske nije realna, jer se igralo na bod. Danci su slični Islandu, igraju disciplinovano i imaju katrakter, a imaju i dobre pojedince poput Eriksena".

Danci nisu oduševili. Savladali su minimalnim rezultatom Peru, koji je realno bio bolji rival, onda remizirali sa ipak nejakom Australijom (1:1) i na kraju odigrali nerešeno i sa Francuskom (0:0) u najgorem meču na šampionatu, u kome je i jednima i drugima takav ishod odgovarao.

Na papiru gledano, izabranici Zlatka Dalića ne bi trebalo da imaju težak posao. Međutim, znaju to i u Hrvatskoj, Dance nije lako slomiti kada se brane, a nema sumnje da će ekipa norveškog stručnjaka Agea Hareidea upravo sa takvim stavom izaći na teren stadiona u Nižnjem Novgorodu.

Golman Kasper Šmajhel, međutim, ne bi voleo da o rivalu Rusije u četvrtfinalu odlučuju penali.

"Protiv Francuske smo pokazali da možemo da se nosimo sa velikima, a od saigrača protiv Hrvatske tražim još samo jedno: 'Dajte golove", izjavio je Šmajhel.

Najbolji danski fudbaler Kristijan Eriksen respektuje narednog rivala, ali ne strahuje.

"Ne bojimo se nikog, to je bitka u kojoj je sve moguće", rekao je Eriksen, pa upozorio:

"Protiv Hrvatske moramo da igramo brže, inače ćemo da ispadnemo".

Hrvatska i Danska jedini meč na velikim takmičenjima odirgale su na EVRO 1996, kada su "vatreni" razbili tadašnjeg branioca titule 3:0.

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track