ODLUKA DS: Đilas se provukao, za sve krivi Tadića!
Foto: Zorana Jevtić

Glavni odbor DS podržao izveštaj lidera

ODLUKA DS: Đilas se provukao, za sve krivi Tadića!

Politika -
Lider stranke optužio Tadića za izborni fijasko i upozorio da rukovodstvu preti blokada računa; Balša Božović tvrdi da su dugovi triput veći nego što kaže Đilas

BEOGRAD - Opet se provukao.

Demokrate su juče na sednici Glavnog odbora usvojile izveštaj koji je predsednik DS Dragan Đilas podneo o rezultatima prethodno održanih parlamentarnih izbora!

Za Đilasov izveštaj glasala su 203 člana Glavnog odbora, protiv je bilo 68, a četvoro je bilo uzdržano. Za izveštaj se glasalo dizanjem ruku.Zakazani izboriTo praktično znači da Dragan Đilas ostaje na čelu stranke barem do 31. maja, za kada je zakazana izborna skupština stranke na kojoj će se birati novo rukovodstvo na svim nivoima. Na sednici je usvojen i Đilasov predlog da se izbori u stranci održe delegatskim sistemom, uprkos protivljenju mnogih članova Glavnog odbora koji su smatrali da je najdemokratskije da kompletno članstvo stranke bira novo rukovodstvo.Za delegatski sistem glasalo je 178 članova Glavnog odbora, dok je za neposredne izbore glasalo 57 članova.Đilas je za izborni fijasko od svega 6,04 odsto osvojenih glasova optužio pre svega odlazak iz stranke počasnog predsednika Borisa Tadića, pa tek onda vlast. On je rekao da je na izbornu kampanju stranka utrošila oko milion evra i priznao da je DS ostvario najlošiji rezultat u istoriji stranke.- Preti nam blokada računa. Vratili smo kredit od 360 miliona evra, odnosno 483 miliona s kamatama, a ostalo je da se vrati još 39 miliona. Na današnji dan dug stranke iznosi 229 miliona dinara. I on će biti za vratom svakom ko bude vodio stranku - naglasio je Đilas.Na to se pobunio predsednik Gradskog odbora Beograda Balša Božović, koji je rekao da su dugovi DS tri puta veći nego što je Đilas naveo.Dve strujeBožović je jedan od predvodnika struje koja se juče založila za neposredne izbore u DS i koju čini podmladak DS.- Stranka nema kapaciteta za neposredne izbore. Samo 4.500 članova platilo je članarinu. To znači da će neko doći da kupi stranku time što će ostalima uplatiti članarinu - rekao je Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS u parlamentu.Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac nije želeo da odgovori da li će se kandidovati za prvog čoveka Demokratske stranke.- Nije trenutak za to - rekao je Šutanovac.On je istakao da je protiv Đilasovog predloga za delegatski sistem izbora i podržao Balšin predlog za neposredni izbor.

Još vaga... Dragan Šutanovac razmišlja o kandidaturi
Još vaga... Dragan Šutanovac razmišlja o kandidaturi

Đilas pretio PajtićuDA LI STOJIŠ IZA LUDAKA?Dragan Đilas je, prema saznanjima Kurira, pozvao Bojana Pajtića, zamenika predsednika DS, u noći nakon što su novosadske demokrate odbile da usvoje Đilasov izveštaj o radu. - Šta je, magistre, pardon, doktore Pajtiću, ko su ovi tvoji ludaci u Novom Sadu i da li ti stojiš iza njih?Pajtić je najbližim saradnicima je ispričao da je pokušao da umiri Đilasa na šta mu je Đilas rekao:- Slušaj, Pajtiću, ako do jutra ne promenite odluku, smatraj da ćeš leteti iz stranke.(S. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track