ČISTKA U SEVERNOJ KOREJI: Teča Kim Džong Una izbrisan iz dokumentarnog filma!
Foto: Beta

Optužili ga za korupciju

ČISTKA U SEVERNOJ KOREJI: Teča Kim Džong Una izbrisan iz dokumentarnog filma!

Planeta -
Smenjivanje Džanga predstavljaće dramatičnu i najveću političku promenu na čelu Severne Koreje otkad je Kim u decembru 2011. zamenio pokojnog oca Kim Džong Ila

SEUL - Iz jednog dokumentarnog filma o severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, koji je prikazivan na državnoj televiziji već devet puta, prilikom današnjeg prikazivanja izbrisan je diktatorov teča Džang Song Tek, koji se smatra drugim najuticajnijim čovekom u Severnoj Koreji, izveštava Bi-bi-si, citirajući južnokorejsku agenciju Jonhap.

Pre neki dan južnokorejska obaveštajna služba je objavila da je ovaj visoki severnokorejski vojni zvaničnik smenjen sa dva uticajna položaja - potpredsednika moćne Nacionalne komisije za odbranu i šefa jednog ogranka vladajuće partije.

Dan kasnije, vlasti u Seulu objavile su da je živ i verovatno bezbedan.Džang Song Tek poslednji put je u javnosti viđen u novembru na košarkaškoj utakmici severnokorejskog i japanskog tima u Pjongjangu.

Džang (67) je preživeo prethodne čistke i nezadovoljstvo vrha, zahvaljujući, u najvećoj meri, svom burnom braku sa Kim Kjong Hui, ćerkom "oca nacije" Kim Il Sunga.

Otkad se nije pojavio u javnosti pogubljena su dva njegova bliska saradnika zbog korupcije.Te informacije iznete su na osnovu podataka južnokorejske špijunske agencije, koji se, međutim, ne pokazuju uvek tačnim.

Stručnjaci ističu da Džang sa navedenih položaja nije mogao da bude uklonjen bez odobrenja lidera, na koga je, kako se smatralo, imao snažan uticaj.Ukoliko su ove informacije tačne, smenjivanje Džanga predstavljaće dramatičnu i najveću političku promenu na čelu Severne Koreje otkad je Kim u decembru 2011. zamenio pokojnog oca Kim Džong Ila.

Džang se smatrao ekonomskim reformatorom i redovno je pregovarao sa Kinom, jedinim velikim saveznikom Pjongjanga.Uprkos porodičnoj vezi s porodicom Kim, Džang je 2004. već bio na meti čistke i nestao je iz javnosti.Prema nekim informacijama, tada je držan u kućnom pritvoru, dok je prema drugim čak bio na "prevaspitavanju". Dve godine kasnije se ponovo pojavio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track