U GARDU: Rusija razmešta novi raketni kompleks

Jačanje odbrane

U GARDU: Rusija razmešta novi raketni kompleks

Planeta -
Putin je, na sastanku s članovima vlade, podsetio da je Rusija nedavno pokrenula još jednu krstareću podmornicu s nuklearnim napajanjem i dodao da sada počinje razmeštanje nove generacije raketnog sistema, koji se čuva u silosima

MOSKVA - Ruska vojska počela je razmeštanje novog stacionarnog raketnog kompleksa, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je, na sastanku s članovima vlade, podsetio da je Rusija nedavno pokrenula još jednu krstareću podmornicu s nuklearnim napajanjem i dodao da sada počinje razmeštanje nove generacije raketnog sistema, koji se čuva u silosima.

Prema Putinovim rečima, ovo je veliki događaj za Rusiju, koji će poboljšati njene odbrambene kapacitete, preneo je Itartas.

Projekat je rezultat zajedničkog rada i ne bi ga bilo moguće izvesti bez odgovorajuće finansijske i ekonomske šeme i ispunjenja uslova iz socijalne i sfere odbrane, kao i timskog zalaganja svih struktura u vladi, naglasio je ruski predsednik, koji nije rekao o kom se tipu rakete radi.

Komandant Ruskih strateških raketnih snaga (RVSN) Sergej Karakajev izvestio je 17. decembra da je u toku ponovno naoružavanje RVSN mobilnim raketama "jars" i novim stacionarnim raketnim sistemom.

Ukoliko budu uspešno testirane, 15 interkontinentalnih balističkih raketa "jars" u jedinicama u Novosibirsku i Tagilu, kao i stacionarni "jars" sistem u Kozelsku, bili bi potpuno spremni za upotrebu do kraja 2013, rekao je tada Karakajev.

Karakajev je dodao da će testiranje projektila RS-26, napravljenih na osnovu RS-24 "jars" biti završeno tokom 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track