BORUT PAHOR: Slovenija više nije fascinirana Evropom!
Foto: Rojters

Na referendumu odlučuju o još većoj integraciji u EU

BORUT PAHOR: Slovenija više nije fascinirana Evropom!

Planeta -
Doći će do do selekcije na one koji će ostati u grupama prve, druge i treće brzine. Mislim da bi Slovenija trebalo da se nađe u grupi s prvom brzinom integracije. To bi zahtevalo izuzetan napor, ali donelo i velike koristi, tvrdi Pahor

LJUBLJANA - Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da očekuje da će Slovenci na referendumu morati da odluče da li žele da budu u Evropskoj uniji s najvišim stepenom integracije, budući da će se kroz nekoliko godina uspostaviti "Evropa s više brzina".

Pahor je upozorio da Sloveniji preti da nepripremljena dočeka situacija u kojoj će kroz četiri, pet godina o tome morati da odlučuje na referendumu.

Šef države je dodao da EU idućih godina čekaju dva paralelna procesa - širenje, ali i produbljivanje u kome će se naprednije države još više povezati.

"Doći će do do selekcije na one koji će ostati u grupama prve, druge i treće brzine. Mislim da bi Slovenija trebalo da se nađe u grupi s prvom brzinom integracije. To bi zahtevalo izuzetan napor, ali donelo i velike koristi", tvrdi Pahor, priznajući da to mišljenje zbog rastućeg "pasivnog evroskepticizma" ne deli dobar deo građana.

Predsednik Slovenije istakao je da u državi koju predvodi više nema fascinacije Evropom, prenosi Hina.

"Ne kažem da mi koji smo za koncept sjedinjenih evropskih država moramo da namećemo svoje gledište, ali smo dužni da upozorimo na evropski kontekst koji Sloveniji omogućava napredak", istakao je Pahor i dodao da se u EU primećuju birokratske tendencije.

U Briselu je, tvrdi, premalo političke, a previše birokratske Evrope, što "može da postane opasno"."Nemam ništa protiv profesionalnog rada evropskih službenika, ali oni ne mogu da preuzimaju političku odgovornost", ukazao je Pahor koji sebe svrstava među velike pristalice evropske ideje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track