JEZIVO OTKRIĆE: Bivšeg predsednika SAD zamalo pojeli Japanci u Drugom svetskom ratu!
Foto: Wikipedia

Uspeo da pobegne

JEZIVO OTKRIĆE: Bivšeg predsednika SAD zamalo pojeli Japanci u Drugom svetskom ratu!

Planeta -
Četvorica od osmorice Bušovih saboraca su predani lokalnih hirurzima a njihova jetra i meso iz njihovih bedara servirani su japanskim oficirima za jelo

AMERIKA - Nova knjiga Džejsma Bredlija, "Flajbojs" govori o neverovatnoj sudbini koju je izbegao nekadašnji predsednik Amerike Džordž Buš stariji.

Kada je imao 20 godina pobegao je zajedno s još osmoricom pilota iz aviona srušenih nad Čiči Džimom (oko 1.130 km južno od Tokija). Naime, njihovi avioni srušeni su 1944. prilikom bombardovanja.

Buš je bio jedini od devetorice koji je pobegao japanskim vojnicima i uspeo da se vrati američkim snagama. Naime, on se katapultirao dalje od ostrva od ostatka posade i na čamcu za spašavanje je uspeo da dočeka spašavanje. U međuvremenu američki avioni su odbili japanske brodove konstantnom paljbom dok Buša nije spasila podmornica USS Finbek.

Džordž Buš stariji je kasnije izjavio da je mislio da halucinira kada je podmornica izronila. Povraćao je i krvario iz rane na glavi i plakao od straha usred silovite borbe japanskih i američkih snaga kojoj je bio svedok.

Sudbina njegovih kolega bila je obavijena velom tajne. Naime, utvrđeno je prilikom suđenja za vojne zločine na Guamu, ali je proglašena vojnom tajnom zbog šokantnosti.

Zarobljeli piloti su mučeni i pogubljeni odrubljivanjem glave ili ubodima bajonetima odnosno naoštrenim bambusovim štapovima. Četvorica od njih osmoro su predani lokalnih hirurzima a njihova jetra i meso iz njihovih bedara servirani su japanskim oficirima za jelo.

Radiooperater, Marv Meršon poslan je da klekne pred sveže iskopani grob, stavljen mu je povez i odrubljena mu je glava. Sledećeg dan je pukovnik Sueo Matoba odlučio da uključi američko meso u zabavu koju je pripremao za više oficire, uključujući glavnog oficira na ostrvu, generala Jošia Tačibana (obojica su kasnije pogubljeni zbog ratnih zločina).

Dr. Teraki je izrezao jetru, a njegov asistent komad mesa iz bedra težak oko 3 kilograma.

Flojd Hal doživio je istu sudbinu jer je pukovnik Matoba naredio i da se njegova jetra pripremi kao delikates. Admiralu Kinizu Moriju rekao je da je jetru "probušio bambusovim štapovima i skuvao sa sojinim umacima i povrćem". Oficiri su je pojeli u malim komadićima jer su smatrali da je dobar lek za želudac.

Treća žrtva kanizablizma bio je Džimi Djue, koji je u početku zaposlen kao prevodilac. Kapetan Šizuo Joši (i on je kasnije pogubljen zbog ratnih zločina) zatražio je da se njegova jetra posluži na njegovoj zabavi za oficire. Delovi četvrtog člana posade, Vorena Varena Earla Vouna takođe su bili pojedeni. Preostala četvorica su ubijena, od toga jedan time da je pretučen do smrti.

Bivši predsednik pomogao je Džejmsu Bredliju u istrazi i promovisanju njegove knjige, a u sklopu toga se vratio na ostrvo po prvi puta nakon rata u sklopu CNN-ovog dokumentarca. Pritom je izjavio da je nakon toga dugo vremena razmišljao zašto ga je Bog poštedeo i ima li neku posebnu svrhu na zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=om4u_DxyJxE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track