PLJUVAČINA: Svi se urotili protiv Putina!

Drama se nastavlja: Ukrajinskoj krizi ne nazire se kraj, ceo svet u strahu

PLJUVAČINA: Svi se urotili protiv Putina!

Planeta -
Zvaničnici zemalja članica EU, koji su se okupili u Briselu kako bi našli rešenje za Ukrajinu, nazvali lidera Rusije Vladimira Putina agresorom

BRISEL - Oštro.Lideri zemalja članica Evropske unije, koji su se juče okupili u Briselu kako bi pronašli rešenje za krizu u Ukrajini, intenziviranu nakon što su ruske snage ušle na poluostrvo Krim, žestoko su napali predsednika Rusije Vladimira Putina i nazvali ga agresorom. Demonstracija sileNajvatreniji kritičar bila je predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte, koja ga je optužila da nastoji da prekroji evropske granice svojim akcijama koje su samo demonstracija sile. Te optužbe na račun ruskog lidera došle su samo dan nakon što ga je bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton uporedila s Adolfom Hitlerom.- Ovo je otvorena i brutalna agresija, i to moramo da shvatimo. Reč je o prekrajanju granica. Rusija je danas veoma opasna i nepredvidiva. Posle Ukrajine, na red će doći Moldavija, a nakon nje i druge zemlje - istakla je Gribauskajteova.Oland za sankcijeOsim liderke Litvanije, i ostali državnici govorili su otvoreno protiv postupaka ruskog predsednika. Tako je francuski lider Fransoa Oland pre početka samita rekao da je potrebno izvršiti najveći mogući pritisak na Rusiju da bi se situacija smirila i predložio je uvođenje sankcija toj zemlji.Britanski premijer Dejvid Kameron naglasio je da je Rusija postupila nepravedno.- Dokazaćemo da možemo da pomognemo narodu Ukrajine, a Rusija mora da zna da će za svoje ponašanje snositi posledice - rekao je Kameron.Istovremeno, američka ambasadorka u UN Samanta Pauer juče je poručila da će Rusija biti suočena s veoma dubokom političkom i ekonomskom izolacijom ukoliko se bude insistiralo na vojnom rešenju situacije na Krimu. Prema njenim rečima, Putin još ima šanse da to izbegne, naravno ukoliko se bude povukao iza linije koja mu je ponuđena.- Mislim da bi pogrešio ako bi nastavio da testira strpljenje međunarodne zajednice, ne osvrćući se na posledice s kojima bi se Rusija mogla suočiti ako nastavi da hoda vojnim putem - rekla je američka ambasadorka.Međutim, iako je samit protekao u jasnoj verbalnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i žestokim kritikama ruskog predsednika, evropski lideri nisu se složili oko mera koje bi hteli da primene prema Moskvi.

Predsednica Litvanije: Rusi su opasni. Posle Ukrajine, na red će doći i mnoge druge zemlje
Predsednica Litvanije: Rusi su opasni. Posle Ukrajine, na red će doći i mnoge druge zemlje

Stejt department ISMEJALI PREDSEDNIKA RUSIJEAmerički Stejt departmen optužio je ruskog predsednika da plasira laži o vojnoj intervenciji na Krimu.- Svet nije video tako zapanjujuću rusku fikciju otkako je Dostojevski napisao da formula „dva plus dva jednako je pet“ ima svojih privlačnosti - stoji u saopštenju Stejt departmenta. Na te prozivke oštro je reagovalo rusko ministarstvo spoljnih poslova ocenivši da je tekst ciničan i neprihatljivo arogantan.

UkratkoKLINTONOVA: PUTIN JE SAMO OPASANBivša američka državna sekretarka Hilari Klinton negirala je da je ruskog predsednika Vladimira Putina poredila sa Adolfom Hitlerom. Naime, ona je istakla da je prvi čovek Rusije samo „opasan momak“. OBAMA ZABRANJUJE RUSIMA ULAZ U SADLider SAD Barak Obama odobrio je uvođenje ograničenja na izdavanje viza Rusima kao odgovor na rusko kršenje suvereniteta Ukrajine. Pored toga, odobrio je i zamrzavanje imovine onih koji su umešani u njenu destabilizaciju.POPULARNOST PUTINA NA VRHUNCUPopularnost ruskog predsednika Vladimira Putina poslednje dve nedelje u Rusiji beleži dvogodišnji maksimum, pokazala je anketa Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (WCIOM). Istraživanje, sprovedeno 1. i 2. marta, pokazalo je da Putinov rad podržava 67,8 odsto ispitanih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track