Moskva: OEBS zatvara oči pred zločinima Ukrajine
Foto: AP

Rusija optužuje

Moskva: OEBS zatvara oči pred zločinima Ukrajine

Planeta -
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da se neke članice OEBS-a ponašaju "u najgorim tradicijama dvostrukih standarda"

Rusija optužujeMoskva: OEBS zatvara oči pred zločinima UkrajineMOSKVA - Rusija je optužila pojedine zemlje-učesnice i izvršne strukture Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da se u ukrajinskoj situaciji ponašaju "u najgorim tradicijama dvostrukih standarda", kao i da "zatvarajući oči pred zločinima u Kijevu i zapadnoj Ukrajini" teži "strogom praćenju aktivnosti legalnih krimskih vlasti" ne čekajući njihov zvaničan poziv.

Ranije su zapadni mediji javili da su "naoružani ljudi" drugi dan zaredomvratili posmatrače OEBS-a s kontrolnog punkta kod mesta Čongar na ulazu u Krim. "Loše prikriveni pokušaji da se zatvore oči na zločine počinjene u Kijevu i zapadnoj Ukrajini, prati težnja strogog nadzora aktivnosti legalnih krimskih vlasti radi samostalnog opredeljivanja sopstvene budućnosti. Pritom, zaobilazeći temeljniza OEBS princip konsenzusa, bez uvažavanja mišljenja i preporuka ruske strane, bezčekanja zvaničnih poziva od vlasti Krima", navelo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Zvanična Moskva, kako prenosi RIA Novosti, izrazila je uverenje da "međunarodnapomoć za stabilizovanje situacije u Ukrajini može da bude korisno i efikasno samo u slučaju ako bude objektivno".

Da bi to bio slučaj, OEBS treba, pre svega, da osudi sve nasilne akcije tzv. Majdanovaca (demonstranata sa kijevskog Trga nezavisnosti - Majdana nezaležnosti), da prizna kao nelegalan državni prevrat u Kijevu i počne sistematski I planski da pomaže različitim političkim snagama u Ukrajini u implementaciji Sporazuma koji su opozicioni lideri potpisali 21. februara sa Viktorom Janukovičem.Janukoviča je Vrhovna rada (skupština) Ukrajine 22. februara smenila sa mesta šefa države, promenila ustav i raspisala predsedničke izbore za 25. maj.

"Nekoliko zemalja-učesnica i izvršne strukture OEBS-a ponele su se u najgorim tradicijama dvostrukih standarda u vezi sa situacijom u Ukrajini. Uprkos mandatu, ni reči nisu rekli o porastu nacionalističkog i neonacističkog raspoloženja i, naravno, "nisu primetili" nasilna dejstva ekstremističkih snaga", naveo je ruski MIP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja