Austrija će morati da zaustavi ekstremizam

ILMÖ traži da država donese oštrije antiterorističke zakone

Austrija će morati da zaustavi ekstremizam

Planeta -
Inicijativa liberalnih muslimana u Austriji upozorava da su grupe salafista, radikalnih islamista i džihadista sve jače, kako u Austriji tako i u čitavoj Evropi

BEČ - Opasne igre.U Austriji ima sve više imigranata, među kojima su i muslimani. Umereni među njima, kao što je Inicijativa liberalnih muslimana u Austriji (ILMÖ), traže oštrije antiterorističke zakone. Primetno je da su grupe salafista, radikalnih islamista i džihadista sve jače, kako u Austriji tako i u čitavoj Evropi, kažu rukovodioci ILMÖ. Oni stoga traže da se svim propovednicima mržnje, u okviru zakonskih mogućnosti, oduzme austrijsko državljanstvo i da se zabrani rad radikalnih islamističkih udruženja. Zahtevaju raspuštanje školskih centara i drugih okupljališta radikalnih islamista, kao i zabranu internet portala islam landkarte.at. ILMÖ predlaže da se novac za integracione namene daje isključivo onim imigrantima koji su spremni na integraciju u austrijsko društvo.Tempirane bombeNavode da je sramno da se u Austriji prikuplja novac za terorističke organizacije poput Hamasa i za rat u Siriji - u koji je do sada otišlo više od 2.000 evropskih džihadista, i da nekažnjeno prolaze oni koji regrutuju mladiće za nasilni džihad, od kojih su neki već ubijeni u Siriji. Preostali "džihadistički turisti" vraćaju se u evropske države kao tempirane bombe. ILMÖ upozorava da se u svakom trenutku mogu očekivati i teroristički akti u Austriji. Salafisti iz Nemačke i Austrije sve češće se sastaju u Beču i propagiraju ekstremističko, nasiljem prožeto tumačenje islama. ILMÖ otkriva da su im centri okupljanja u Beču: Altun Alem džamija u Leopoldštatu (Leopoldstadt, 2. gradski okrug) i Masdžid el iman džamija u Favoritenu (10. bečki okrug).Zatvaraju očiInicijativa upozorava da salafističko tumačenje islama može decu i omladinu lako odvesti na put fanatizma, mržnje i nasilja. Tako su se u Altun Alem džamiji prošlog oktobra okupili poznati zagovornici džihada iz Nemačke, pripadnici Istinske religije, koji su pod stalnim nadzorom nemačkih vlasti, a neki su i pritvoreni. Neka od udruženja, kao što su Dava FFM i Milatu Ibrahim, u Nemačkoj su zabranjena i raspuštena. Zanimljivo je da je ovom drugom jedan od osnivača bio bečki džihadista Mohamed Mahmud. Zašto tako ne radi Austrija, pitaju se u ILMÖ, te dodaju da je i Islamska verska zajednica u Austriji ujedno krovna organizacija za radikalna udruženja - od kojih mnoga daju priloge džihadistima.ILMÖ upozorava da austrijski organi vlasti opasno zatvaraju očiju pred ekstremno orijentisanim salafistima, njihovim skupovima u okviru "dobrotvornih priredbi" i prikupljanjem novčanih priloga. Oni tvrde da Islamska verska zajednica u Austriji daje platformu na internetu za propagandnu radikalnih islamskih udruženja i upozoravaju da je poredak u opasnosti ako se ne suprotstavi širenju ekstremnog islamizma i salafizma.

ČETVRTINA AZILANATA "NESTALA"Austrijske vlasti upozorene su da jedna četvrtina svih azilanata u Austriji kao da je u zemlju propala. Skoro svi su muslimani, ukazuju u ILMÖ. "Zar niko ne primećuje da ih je toliko nestalo? Mnogi su verovatno otišli u Siriju da se bore, dok se u Austriji veruje da su u državi." Oni zahtevaju i da se iz austrijskih škola izbace svi učitelji religije koji propagiraju šerijat i druga radikalna učenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track